Üniversite öğrencilerinin profesyonel futbol müsabakalarına katılım kararını etkileyen değişkenlerin tespit edilmesi: Sivas ili örneği
Determining the variables affecting the decision of university students to attend professional football competitions
  1. Tez No: 336747
  2. Yazar: ÖZNUR AYIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞBAY İNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Seyirci, Maç, Stadyum, Katılım Kararı, Football, Spectator, Match, Stadium, Attendance Decision
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin Türkiye'deki profesyonel futbol müsabakalarına (seyirci olarak) katılım kararlarını etkileyen değişkenlerin tespit edilmesi ve bunun belirlenmesinde kullanılabilecek bir ölçüm aracı geliştirilmesidir. Araştırmanın evrenini; Cumhuriyet Üniversitesi fakülte ve yüksekokullarında örgün öğrenim gören 12136 öğrenci, örneklemini ise; 1800 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma kapsamında yer alan öğrencilerin, % 81,7'sinin erkek, % 18,3 ünün kız, % 84 'ünün 19-24 yaş aralığında olduğu, % 23,8 'inin devlet yurdunda , % 25 'inin ailesiyle ve % 20,9 'unun özel yurtta yaşadığı, % 84,5'inin gelir düzeyinin 300 - 500 ¨ civarında olduğu ve yalnızca % 14,5'inin 601 ¨ ve üzeri gelir durumuna sahip olduğu tespit edilmiştir.Veriler, profesyonel futbol müsabakalarına katılan seyircilere araştırmacılar tarafından geliştirilerek uygulanan 28 maddeden oluşan ölçek ile toplanmış ve analiz edilerek 6 farklı boyut saptanmıştır. Seyircilerin profesyonel futbol müsabakalarına katılım kararını etkileyen faktörler arasında Müsabakanın Cazibesi (MC) katılım kararı üzerinde en büyük etkiye sahip olan faktördür. Bu bileşeni Programın Uygunluğu (PU), Oyuncu Özellikleri (OÖ) ve Rakip Takım- Seyirci (RS) bileşenleri takip etmektedir. Stadyum Olanakları (SO) ve Fiziksel Çevre (FÇ) aynı ortalama düzeyine sahip olup seyircilerin profesyonel futbol müsabakalarına katılım kararları üzerinde en az etkiye sahip bileşenler olarak bulunmuştur.Araştırmanın sonucunda öğrencilerin demografik özellikleriyle profesyonel futbol müsabakalarına katılım kararında etkili olan motivasyonlar arasında farklıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the variables affecting the decision of university students to attend (as spectators) professional football competitions in Turkey and to develop an assessment tool to be used for determination. The population of research constitutes of 12136 students at the faculties and high schools of Cumhuriyet University; the sampling of the research includes 1800 students. 81.7 % of the students in research was male, 18.3 % was female and among them; 84 % was between 19 and 24 ages, 23.8 % staying in dormitory, 25 % staying with their families, 20.9 % staying in private dormitories, 84.5 % of them have an income of between 300 and 500 Turkish Liras and only 14.5 % of them have an income of more than 601 Turkish Liras.The data was collected with a scale, 28 items, which had been developed and applied to the spectators attending professional football competitions by the researchers, and 6 different dimensions were detected. Among the factors affecting the decision of spectators to attend professional football competitions were; The Attraction of Competition (AC) has the greatest affect. Following variables were The Suitability of Program (SP), The Quality of Player (QP), Opponent Spectators (OS). The least affective variables were The Facilities of Stadium (FS), Physical Environment (PE), having the same average level.As a result of the research, differences between students? demographic features and motivations affecting the decision of students to attend football competitions were found.