A Study on the dimensions and determinants of environmental attitudes
Çevreye karşı tutumun boyutları ve belirleyicileri üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 33675
  2. Yazar: CANAN TOSUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSA DOĞAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Çevre Mühendisliği, Science and Technology, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Çevrece İstenilen Davranışlar, Çevreye Karşı Tutum, LISREL 7, ilişki”Analizi, Environmental Education, Environmental Attitudes, Environmentally Desirable Behavior, Path Analysis, LISREL 7
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
oz ÇEVREYE KARŞI TUTUMUN BOYUTLARI VE BELİRLEYİCİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA TOSUNO?LU, Canan Doktora Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Musa Doğan Yardıma Tez Yöneticisi : Doç.Dr. Giray BERBERO?LU Nisan,1993, 98 sayfa Bu çalışmanın amaçları (1) çevreye karşı tutumun boyutlarını incelemek ve (2) çevre bilgisi, cinsiyet, içsel-dışsal kontrol odağı ve ebeveynlerin eğitim düzeyi değişkenlerinden hangisi ya da hangilerinin çevrece istenen davranışların belirleyicisi olduğunu araştırmaktır. Çalışmanın örneklemi Ankara'daki dört farklı Üniversitenin 639 öğrencisinden oluşmuştur. Bu öğrencilerin 348'i kız, 291'i erkektir. Çevreye karşı tutumun boyutlarını araştırmak amacıyla 172 maddelik bir havuzdan seçilen 47 madde 192 ODTÜ öğrencisine uygulanmıştır. Yapılan faktör analizi sonucunda çevreye karşı tutumun dört alt boyuttan oluştuğu gözlenmiştir: (1) Nüfus Büyümesi (5 madde); (2) Çevre Sorunları (5 madde); (3) Nükleer Enerji (4 madde); (4) Enerji Tasarrufu (4 madde). Bu dört alt boyuttaki maddeler Çalışmanın örneklemine uygulanmış ve elde edilen sonuçlar açıklayıcı (exploratory) ve doğrulayıcı (confirmatory) Faktör Analiz yöntemleri ile incelenmiştir. Maddeler daha önce pilot çalışmada belirlenen alt boyutlarda toplanmış ve Çevre Tutum Testi (ÇTT) 18 maddelik bir tutum ölçeği olarak diğer analizlerde kullanılmıştır. Bu çalışmada ÇTT'nden başka bir Çevre Bilgi Testi (ÇBT) ve Çevrece İstenen Davranışlar (ÇİD) ölçeği de geliştirilmiştir. İçsel-dışsal kontrol odağı ise“Rotter Internal-External Locus of Control”ölçeğinden seçilen dokuz maddelik bir alt ölçek ile değerlendirilmiştir. LISREL 7 programı kullanılarak yapılan“ilişki”analizi sonucunda cinsiyet, kontrol odağı ve çevreye karşı tutum değişkenleri ile çevrece istenen davranışlararasındaki“ilişki”katsayıları; çevre bilgisi ve ebeveynlerin eğitim düzeyi değişkenleri ile çevreye karşı tutum arasındaki“ilişki”katsayıları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bu sonuçlar, çevreye karşı olumlu davranış ve tutumlara sahip kişiler yetiştirilmesinde kişilikle ilgili değişkenlerin, demografik değişkenlerin ve bilişsel karakterlerle ilgili değişkenlerin önemli bir rol oynadığım göstermektedir. Her ne kadar bugüne kadar yapılan araştırmalar çevre eğitimcilerine yararlı ipuçları sağlıyorsa da bu değişkenlerin eğitim- öğretim ortamına uygulanması kolay değildir. Bu nedenle eğitim-öğretim kurumları bu alanda işbirliği yapmalı ve yoğun çabalar göstermelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE DIMENSIONS AND DETERMINANTS OF ENVIRONMENTAL ATTITUDES TOSUNO?LU,Canan Ph.D. in Science Education Supervisor: Prof.Dr. Musa DO?AN Co-Supervisor: AssocProf. Dr. Giray BERBERO?LU April, 1993, 98 pages. The aims of the present study are (1) to explore the dimensions of environmental attitudes; and (2) to investigate which variables among environmental knowledge, locus of control, sex and parents' educational level are significant determinants of environmental attitudes and environmentally desirable behavior. Subjects were 639 (male=291, female=348) university students from four different universities in Ankara. To investigate dimensionality of environmental attitudes, 47 items selected from an item pool of 172 attitudinal statements pilot tested on 192 students at Middle East Technical University. Exploratory factor analysis showed that environmental attitudes are composed of dimensions of (1) Population Growth (5 items); (2) Environmental Problems (5 items); (3) Nuclear Energy (4 items); (4) Energy Conservation (4 items). Items gathered on four different dimensions as a result of princiipal component analysis with varimax rotation were administared to the subjects of the study. Both explaratory and confirmatory factor analyses indicated that the scale measures four dimensional trait. Final version of Environmental Attitude Scale (EAS) thus composed of 18 items. Along with EAS, a Self-Reported Environmentally Desirable Behavior (SEDB) Scale and an Environmental Knowledge Scale (EKS) were also developed in the present study. To find out the causal relationships between exogenous (environmental knowledge, sex, locus of control, parents' educational level) and endogenous ( environmental attitudes, self-reported environmentally desirable behavior) variables of the study Path analysis is employed using LISREL 7 program. Assessment of mlocus of control construct is realized using a nine-item subscale of Rotter's Internal-External Locus of Control Scale. Results indicated that there is a significant direct causal relationship from locus of control, sex, and environmental attitudes to self-reported environmentally desirable behavior, and from environmental knowledge and parents' educational level to environmental attitudes. These results show that personality variables, demographic characters and cognitive characters are crucial in the training of responsible citizens in the environmental dimension. Certainly there is not an easy way to implement these components in an instructional setting even though research conducted today provides environmental educators with some meaningful clues concerning important and successful strategies. Certainly, it will take a concerted, cooperative effort among educational institutions to meet the challenge of environmental education.