The Effects of individual and group computer based problem solving on students affective and congnitive outcomes in secondary school mathematics
Bilgisayara dayalı grup ve bireysel problem çözme ortamının öğrencilerin matematik başarısı, matematik ve bilgisayar destekli öğretime olan tutumları üzerindeki etkisi
- Tez No: 33676
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PETEK AŞKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Matematik, Science and Technology, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Computer Assisted Instruction (CAT), Computer Aided Instruction (CAT), Computers in Education, Attitudes Toward Computer Aided Instruction, Computer Based Problem Solving Environment, Individual versus Group Study
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
öz BİLGİSAYARA DAYALI GRUP VE BİREYSEL PROBLEM ÇÖZME ORTAMININ Ö?RENCİLERİN MATEMATİK BAŞARISI, MATEMATİK VE BİLGİSAYAR DESTEKLİ Ö?RETİME OLAN TUTUMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ TUNCER, Dilşen Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Petek AŞKAR Eylül, 1993, 152 sayfa. Bu araştırmanın başlıca amacı orta okul matematiğinde ders ile birlikte Bilgisayara Dayalı Grup ve Bireysel Problem Çözme Ortamının öğrencilerin matematik başarısına, matematik dersi ve BDÖ'ye olan tutumlarına olan etkilerini incelemektir, ikinci amaç cinsiyet farklılığının bağımlı değişkenler üzerindeki etkisini görmektir. Çalışmanın diğer bir amacı yetenek düzeyinin (yüksek ve orta) bağımlı değişkenler üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemini 1992 Güz döneminde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Geliştirme Vakfi özel Lisesi Orta Kısmı orta ikinci sınıf öğrencilerinden seksenbeşi oluşturmuştur. Bu araştırmada Ön ve Son Test Kontrol Grup araştırma deseni kullanılmıştır. Bu araştırmanın örneklemi seçilirken üç ayrı grup oluşturmak üzere üç orta ikinci sınıftan öğrenciler rasgele seçilmişlerdir. Çalışma başlatılmadan önce,öğrenciler matematik ve aritmetik yetenek testlerinden aldıkları puanlara göre yüksek veya orta yetenek düzeyi olarak iki düzeye ayrılmışlardır. Gruplardan bir tanesini bireysel grup olarak (bire-bir), diğerini küçük grup (yeteneklerine göre homojen), son grup da yine küçük grup olarak (yeteneklerine göre heterojen) belirlenmiştir, örneklemi oluşturan bütün öğrenciler bilgisayar ile aynı konuyu çalışmışlardır. Çalışmada matematik problem çözme paketi olan“EveryDay Mathematics”kullanılmıştır. Bu program matematiksel problemlerin çözümünde matematik teoremleri ve bu teoremlerin uygulanması arasında bir köprü oluşturmaktadır. Bu pakette öğrencilerin izlemesi gereken basamaklar şunlardır: 1) problemin analizi yapılarak bilinmeyenin bulunması, 2) Problemin çözülmesi için gerekli veri ve bilgilerin programı kullanarak toparlanması, 3) Problemleriin çözümü için gerekli olan denklem ve formüllerin kullanılması. Bilgisayara Dayalı Problem Çözme Ortamından önce ön test olarak olarak verilen matematik başarı testleri ve matematik tutum ölçekleri sonuçların da gruplar arasında farklılık olmadığı, fakat öğrencilerin bilgisayara olan tutumların da gruplar arasında fark olduğu gözlenmiştir. Bireysel grup, bilgisayar ile tek başına çalışan 29 öğrenciden, homojen ve heterojen gruplar bilgisayar ile ikili çalışan 32 ve 24 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmada gerekli olan veriler başlıca 1) Matematik ve Aritmetik Yetenek Testi 2) Matematik Basan Testi 3) Matematik Tutum Ölçeği 4) BDÖ Tutum ölçeği olarak dört ölçek üzerinde toplanmıştır. Araştırmanın hipotezlerini test edebilmek amacı ile KOV ARYANS ANALİZİ uygulanmıştır. Bu analizler sonucunda homojen, heterojen ve bireysel gruptaki öğrencilerin matematik başarıları, matematiğe ve bilgisayara karşı olan tutumları arasında anlamlı bir fark çıkmamıştır. Üç değişik gruptaki öğrencilerin matematik başarılan arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark çıkmamasına karşın, heterojen grupta çalışan öğrencilerin matematik başarılan açısından diğer V1Ugruplardakine oranla en fazla artışa, daha sonra homojen gruptaki öğrencilerin artışa sahip olduğu görülmüştür. Analiz sonuçlan cinsiyet farkının matematik başarısı üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Kız öğrenciler erkek öğrencilere göre istatistiksel olarak daha fazla bir basan göstermişlerdir. Analiz sonuçlarının yetenek düzeyinin öğrenci basan üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığım göstermesine rağmen, yüksek yeteneğe sahip olan öğrencilerin matematik puanı artışında orta yetenekteki öğrencilere göre olumlu ve anlamlı bir fark olduğu gözlenmiştir. Bununla birlikte, gruplama metodunun öğrencilerin matematik ve bilgisayar tutumları üzerinde anlamlı bir etkisi olmadığı gözlenmiştir. Ancak, homojen ve heterojen gruplama metodlarının öğrencinin matematik ve bilgisayar tutumlarım olumlu etkilediği gözlenmiştir. Analiz sonuçlan cinsiyet farkının ve yetenek düzeyinin matematik ve bilgisayara tutumlan üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkisi olmadığım göstermiştir. Ancak, kız öğrenciler erkek öğrencilere göre matematiğe ve bilgisayara karşı daha olumlu tutum göstermişlerdir. Gruplama metodu ile cinsiyet farkı arasında öğrencilerin matematik başansı ve bilgisayara karşı tutumlan açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Ancak, gruplama metodu ve cinsiyet farla arasında öğrencilerin matematiğe karşı tutumlan açısından ilişki olduğu görülmüştür. Erkek öğrenciler heterojen grupta, kız öğrenciler ise homojen grupta matematiğe karşı daha olumlu tutum göstermişlerdir. Analiz sonuçlan, gruplama metodu ve yetenek düzeyi arasında bağımlı değişkenler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir. Ancak, yüksek düzeydeki öğrenciler homojen grupta, orta düzeydeki öğrenciler ise heterojen grupta diğer gruplara göre daha yüksek basan göstermişlerdir. Bununla birlikte, orta düzeydeki öğrenciler homojen grupta, yüksek düzeydeki öğrenciler ise heterojen grupta matematiğe ve bilgisayara karşı daha olumlu tutum göstermişlerdir. Analiz sonuçlan cinsiyet farkı ve yetenek düzeyi arasında bağımlı değişkenler açısından ilişki olmadığım göstermiştir. IXBu araştırma ışığında grupla yapılan Bilgisayara Dayalı Problem Çözme Ortamının bireysel olarak yapılana göre daha olumlu sonuçlar doğurabileceği sonucuna varılabilir. Anahtar Kelimeler : Bilgisayar destekli öğretim (BDÖ), Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE), Eğitimde Bilgisayar Kullanımı, BDÖ 'e karşı tutum, Matematiğe karşı tutum, Bilgisayara Dayalı problem Çözme Ortamı, Bireysel / Grup çalışması. Bilim Dalı Sayısal Kodu : 224.05.01.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF INDIVIDUAL AND GROUP COMPUTER BASED PROBLEM SOLVING ON STUDENTS' AFFECTIVE AND COGNITIVE OUTCOMES IN SECONDARY SCHOOL MATHEMATICS TUNCER, Dilşen M. S. in Science Education Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Petek AŞKAR September, 1993, 152 pages. The main aim of this study was to examine the effects of homogeneous pair, heterogeneous pair and individual computer-based problem solving environment on students' mathematics achievement, attitude toward mathematics and computer by comparing these groups. The second aim was to asses the effect of gender on the dependent variables of the study. The other aim of the study was to investigate the effect of ability level (high or medium) on the dependent variables of the study. The subject of the study were 85 students from the METU Junior High School at 7m grade. The study was conducted in the fall semester in 1992. In the present study Pre-Post Test Control Group Design was used. Three classes were divided into three groups randomly. Prior to the study, students were classified as being of high or medium ability according to their performance on theMathematics and Arithmetic Aptitude Tests. Later, one of the groups, defined as individual (one-to-one), the other as small group (homogeneous in performance) and the last as small group (heterogeneous in performance). All the students in the sample had been working on the same topics via computers. The software that had been used in the study was EveryDay Mathematics (EDM). This mathematics problem solving package provides a bridge between the theorems of mathematics and the application of the theorems to solve practical problems. In this program, the students followed these steps: 1) Analyse the problem to identify the unknown. 2) Interact with the software to find and collect the relevant data and information. 3) Use the relevant equations and formulas to calculate the solution. Analysis of F-test run before the computer-based problem solving environment indicated the equality of groups in terms of their mathematics achievement test, and mathematics attitude scale and the inequality of groups in terms of their computer attitude scale. 29 students studied via computers alone in individual group, 32 students studied via computers in homogeneous pair group and 24 students in heterogeneous pair group. The data were collected by the four measurement instruments for the study; 1) Mathematics and Arithmetic Aptitude Tests 2)Mathematics Achievement Test 3) Mathematics Attitude Scale 4) Computer Attitude Scale. Analysis of Covariance was used for testing hypotheses of the study. The result of the present study indicated that there was no significant difference among three groups (individual, homogeneous pair or heterogeneous pair) with respect to mathematics achievement, attitudes toward mathematics and CAI.. Although the difference between the mean scores of students in three groups was not significant on mathematics achievements, students appear to have benefited the most in the heterogeneous pair group. Secondly, most benefited group is the homogeneous one IVand the least benefited is one that the group contains students studied via computer alone. Results showed that gender has significant effect on mathematics achievement. Females exposed significantly higher achievement in three groups than males. Although the analysis of the achievement test results indicated that there was no significant difference between ability level with respect to mathematics achievement, the gain scores of high ability students was significantly higher than the medium ability students. Also there was no statistically significant effect of grouping method on the mathematics and computer attitudes of students. However, pair group methods was resulted in enforcement on students' attitudes toward mathematics and computers. Results of the study indicated that gender has no statistically significant effect on the mathematics and computer attitudes of the students. However, females working in three groups demonstrated more positive attitudes toward mathematics and computer than males. There were no statistically significant difference between ability level with respect to mathematics and computer attitudes of students. The interaction between grouping method and gender on the mathematics achievement and computer attitudes were not statistically significant. However there was interaction between grouping method and gender on the mathematics attitudes. While males working in heterogeneous pair group demonstrated more positive attitudes toward mathematics, females demonstrated more positive attitudes in homogeneous one. Results of the study indicated that interaction between grouping method and ability level was not statistically significant on dependent variables. However high-ability students got the most benefit in homogeneous pair group, on the other hand, situation occurred for medium-ability students in heterogeneous one. Also, medium ability-students developed more positive attitudes toward mathematics and computers in homogeneous pair group while high-ability students developed more positive attitudes in heterogeneous pair group. Moreover, there was nointeraction between gender and ability level on dependent variables. Also results showed that ability level has no significant effect on dependent variables. In the light of the present study, we might conclude that Group Computer Based Problem Solving Environment has seemed positive effects on students' mathematics achievement, attitudes toward mathematics and computer.