Hofstede'nin kültürel boyutlarının inovasyon performansı üzerindeki etkisi: OSTİM'de yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri kümelenmesinde bir uygulama
The impact of Hofstede's cultural dimensions on the innovation performance application in energy clusters and environmental technologies OSTİM
- Tez No: 605541
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMİT KAHRAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hofstede Kültürü, İnovasyon, Ürün İnovasyonu, Süreç İnovasyonu, Küme/Kümelenme, Hofstede's dimensions, İnnovation, Product Innovation, Process Innovation, Cluster/Clustering
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde, bilim adamlarının büyük çoğunluğu, birçok ülkede inovasyonun, yüksek düzeyde üretkenlik ve yaşam kalitesi sağlayan hızlı bir ekonomik gelişmenin anahtarı olduğunu kabul etmektedir. Bu nedenle ulus düzeyindeki inovasyon performansının belirleyicilerini sürekli analiz etmek firmalar açısından önem kazanmaktadır. Yapılan araştırmalar, Hofstede kültürünün, bir toplumun yenilikçi kapasitesini etkileyebilecek sosyal normları, ahlaki değerleri, gelenekleri ve davranışları ile önemli ölçüde farklılık göstermesinden dolayı kültürün etkili faktörlerden biri olduğunu öne sürmektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, ülkenin kültürel geçmişi ile ülke düzeyinde inovasyon performansı arasındaki bağlantıyı incelemektir. Elde edilen sonuçlara ulaşmak için bilimsel literatür sistematik olarak gözden geçirilerek, karşılaştırmalı değerlendirme ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan Ampirik analiz ile Hofstede'nin beş kültürel boyutu ve inovasyon performansı arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Temsilci sonuçlar, belirsizlikten kaçınma, güç mesafesi ve erillik boyutlarının negatif ilişkili olduğunu gösterirken, kollektivizm boyutunun, firma inovasyon performansı ile pozitif ilişkili olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the vast majority of scholars admit that innovation in many countries is a key to a fast economic development which enables a high level productivity and quality of life. Therefore, it is crucial to constantly analyse all drivers and determinants of successful national-level innovation performance. The research suggests that the Hofstede culture is one of the influencing factors because it differs significantly from the social norms, ethical values, traditions and attitudes that may affect the innovative capacity of a society. Thus, the purpose of this study is to explore the link between nation's cultural backg round and country – level innovation performance. In order to achieve the results obtained, the scientific literature was systematically reviewed and comparative evaluation and multiple linear regression analysis were used. The empirical analysis assessed the relationship between Hofstede's five cultural dimensions and innovation performance. The representative results Show that the dimensions of power distance, uncertainty avoidance and masculinity are negatively related to national innovation performance while collectivism are positively related to national innovation performance.