Conducting composite of polypyrrole
İletken polipirol kompozitleri
  1. Tez No: 33677
  2. Yazar: NURCAN BALCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Kimya, Science and Technology, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İletken Polimerler, Polipirol, Kompozit Polimer Filmleri, Elektrokimyasal Polimerleşme, Kimyasal Polimerleşme, Dispersiyon, Süspansiyon, Çapraz Bağlanma, Film Oluşumu, Conducting Polymers, Polypyrrole, Composite Polymer Films, Electrochemical Polymerization, Chemical polymerization, Dispersion, Suspension, Crosslinking, Film Formation
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz İLETKEN POÜPİROL KOMPOZİTLERİ BALCI, Nurcan Yüksek Lisans Tezi, Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI Y. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Levent TOPPARE May, 1993, 69 sayfa Polipirolün vinil klorür-vinil asetat kopolimeriyle iletken kompozit filmleri kimyasal ve elektrokimyasal olarak sentezlendi. Her iki yöntemle elde edilen kompozitlerin FT-IR sonuçları da polipirol ve vinil chloride-vinil asetat kopolimeri arasinda bir kimyasal etkileşim göstermemektedir, iletkenlik konusunda en iyi sonucu elektrokimyasal yöntemle hazırlanan kompozitler vermiştir. Hazırlanan diğer Polipirol kompozitlerinde ise poliakrilik asit ve araldit (epoksi) yalıtkan matris maddeleri kullanılmıştır. Polipirol/araldit kompoziti için polipirolün aseton içinde bir süspansiyonu elde edilmiş ve uygun miktarda epoksi karışımı ile homojen dispersiyon haline getirilmiştir. Aseton uçurulduktan sonra uygun şartlarda ısıl işlem sonucu kompozit elde edilmiştir.Polipirol/poliakrilik asit kompoziti toz presleme metodu ile üretildi. Bazı kompozitler aromatik diamin ile çapraz bağlandı. Bunun sonucu su emiş kapasitesinde azalma ve film kuvvetinde artma gözlendi. İletkenlikler 10“2-10”3 Siemens/cm arasında ölçüldü. Polipirolün çok zayıf olan mekanik özellikleri değişik matrisler kullanarak iyileştirilmiş ve iletkenlik üzerinde etkin parametreler araştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONDUCTING COMPOSITES OF POLYPYRROLE BALCİ, Nurcan M.S. in Science Education Supervisor: Prof. Dr. Erdal BAYRAMLI Co-supervisor: Prof. Dr. Levent TOPPARE May, 1993, 69 pages Conducting composite films of Polypyrroie (PPy) with vinyl chloride- vinyl acetate copolymer (VC-VA) were prepared chemically and electrochemically. FT-IR results of both chemically and electrochemically prepared composites do not show any chemical interaction between PPy and VC-VA copolymer. The composites prepared by electrochemical method gave the best result in terms of conductivity. Other conducting composites of PPy were obtained by using PAA and iiiaraldite (epoxy) as insulating matrix materials. Suspension of PPy in acetone was obtained and a homogeneous dispersion was prepared with suitable amount of epoxy mixture. After evaporation of acetone the composite was obtained at the adequate cure conditions. PPy/PAA composite was produced by using powder press method. Some of the composites were crosslinked by aromatic diamine. As a result a decrease in the capacity of water absorption and an increase of the film strength were observed. Conductivities were measured between 1 0“2- 1 0”3 S/cm. Poor mechanical properties of polypyrrole were improved by using various matrices and some of the parameters affecting conductivity were investigated.