Postpartum dönemdeki kadınların cinsel yaşam kalitesi ve etkileyen faktörler
The sexual life quality and the factors effecting it in women in the postpartum period
  1. Tez No: 336761
  2. Yazar: VASFİYE ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA GÖLBAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum Dönem, Cinsel Yaşam Kalitesi, Postpartum Cinsellik, Hemşirelik, Postpartum Period, Sexual Life Quality, Postpartum Sexuality, Nursing
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, postpartum 4.aydaki kadınların cinsel yaşam kalitesi ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Tokat'taki Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi ve Tokat Kadın Doğum Hastanesi'nde doğum yapan ve araştırmaya katılmayı kabul eden ve 6 ay içinde ikamet değişikliği yapmayacak postpartum 4. ayını tamamlamış ve bu dönemde eşi ile birlikte yaşayan kadınlar oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu-1, 4. ayda Kişisel Özellikler ve Cinsel Yaşam Öyküsü Bilgi Formu -2 ve Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği (CYKÖ)- Kadın kullanılmıştır. Verilerin analizinde internet ortamında SPSS 16 istatistiksel analiz programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik sayılar hesaplaması, Pearson Chi-Square, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey HSD, Kruskal Wallis, Mann Whitney U testleri kullanılmıştır. Kadınların postpartum 4. aydaki CYKÖ puanlarının 69,69±18,72 olup ortalamanın üzerinde olduğu saptanmıştır. Kadınların %46,3'ünün gebelik öncesi, %48,3'ünün gebelikte ve %64,4'ünün postpartum dönemde en az bir cinsel sorunu olduğu saptanmıştır. Postpartum dönemde kadınların %62,4'ü cinsel ilişki sıklığının gebelik öncesi döneme göre azaldığını bildirmiştir. Kadınların doğum sonrası, dönemde cinsel istek, cinsel ilişki sıklığı ve cinsel yaşam memnuniyetinin gebelik öncesine göre düşük olduğu belirlenmiştir. Postpartum dönemde kadınların %79,2'sinin bir sağlık profesyonelinden herhangi bir sağlık danışmanlığı almadığı saptanmıştır. Çalışmamızda kadının yaşı, eğitim düzeyi, eşin eğitim düzeyi, çalışma durumu, evlenme şekli, evlilikten memnuniyet, son gebeliğin planlı olması, epizyotomi bölgesinde sorun yaşanması, postpartum dönemde fiziksel görünümden ve eşle olan ilişkisinden memnuniyet gibi özelliklerin CYKÖ puanı üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Buna karşın kadınların sigara kullanımı, doğum haftası, doğum şekli, sezaryen kesi yerinde sorun yaşanması, postpartum dönemde cinsel ilişkiye başlama zamanı, emzirme, aile planlaması yöntemi kullanma ve postpartum cinsel danışmanlık alma gibi özelliklerin CYKÖ puanı üzerinde etkili olmadığı saptanmıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirenin, postpartum dönemdeki kadın ve eşini bu dönemde görülebilecek cinsel sorunlar, nedenleri ve çözüm yolları hakkında bilgilendirmeleri ve danışmanlık yapmaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted in order to evaluate the sexual life quality and factors affecting it in postpartum women in the 4th month. The studies population included women who gave birth at Tokat Gaziosmanpaşa University hospital and Tokat Obstetrics Hospital, who had no plan of moving in the following 6 months and who had completed their postpartum 4th month. In the process of collecting data, Personal Information Form-1, Personal Properties in the 4th month and Sexual Life Quality History Information Form-2 and Sexual Life Quality Scale (SLQS)- Women were used. The data were analyzed with SPSS 16 statistical analysis program. The data were evaluated with percentage number calculations, Pearson Chi-Square, ANOVA, Tukey HSD, Kruskal Wallis, Mann Whitney U tests. The mean of SHQL score of women in the postpartum 4th month was 69,69±18,72 in 100. Women were found to have at least one sexual problem before pregnancy, during pregnancy, in the postpartum period; 46,3 % , 48,3% and 64,4% respectively. 62,4% women stated that their sexual intercourse frequency decreased in the postpartum period. The postpartum libido, intercourse frequency and sexual life satisfaction was found to be decreased in comparison to the period before pregnancy. We detected that 79,2 % women do not have any health consultancy in the postpartum period. In our study we detected that factors such as age, level of education, spouses level of education, employment status, the way the couple was married, marital satisfaction, whether the pregnancy was planned or not, whether the women experienced problems in the episiotomy region and satisfaction of self image and marital status in the postpartum period affect the SHQL score. However we detected that factors such as smoking, gestational birth week, type of birth, problems in the caesarian incision region, time of first postpartum intercourse, breast-feeding, using birth control and receiving postpartum sexual consultancy had no affect on the SHQL score. These results suggest that nurses and mid wives need to educate women in the postpartum period and their spouses about sexual problems that can be experienced in this period and consult them to solves this problems.