Sıçanların farklı östral evrelerinde uygulanan akut ve kronik stresin EEG ve dendritik uzantılar üzerine etkisi
The effect of acute and chronic stress applied during estral phases of rats on EEG and dendritic spine density
  1. Tez No: 336821
  2. Yazar: MÜGE ASLANKARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASİYE NURTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Histoloji ve Embriyoloji, Physiology, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Stres, Östral döngü, EEG, Dendritik uzantılar, Golgi boyaması, Stress, Estral cycle, EEG, Dendritic spines, Golgi staining
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deneysel Tıp Araştırma Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sinir Bilimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Stres ve östral döngünün ayrı parametreler olarak incelendiği çalışmalarda, beynin elektriksel aktivitesinin, uyarılabilirliğinin ve dendritik uzantıların bu iki değişkene bağlı olarak değiştiği gösterilmiştir. Ancak östral döngü boyunca uygulanan stresin neden olduğu etkileri elektrofizyolojik ve histolojik açıdan inceleyen çalışma bulunmamaktadır. Bu tez çalışmasıyla östral evrelerde uygulanan akut ve kronik stresin, beynin elektriksel aktivitesine ve dendritik uzantı yoğunluğuna etkisi incelenmiştir. Bu amaçla sıçanlara çift taraflı kortikal ve hippokampal elektrotlar yerleştirildi. Östral evrelerine göre ayrılan sıçanlardan bazal EEG kaydı alındı. Akut ve kronik stres uygulaması için kontrol ve deney grubu (n=6) olarak toplam 10 gruba ayrılan hayvanlardan deney grubundakilere uygulanan elektrik şokunun ardından tüm hayvanlardan tekrar EEG kaydı alındı. Hayvanlar son uygulamadan 24 saat sonra dekapite edildi ve alınan beyin kesitleri Rapid Golgi-Stain kitle boyandı. Östrus, metöstrus ve diöstrus evrelerindeki kontrol grubunda teta ritmi açısından bir fark gözlenmezken, akut stresin, deney grubunda anlamlı farklara neden olduğu gözlendi. Ayrıca proöstrus evresindeki kontrol grubunun frontal alanlarındaki genlik artışının deney grubunda ortadan kalktığı ve sol frontal alanda azalma gözlendiği saptandı. Proöstrus evresindeki kontrol grubunun hippokampal alanlardaki dendritik uzantılarında artış gözlenirken; akut stresin, östral evrelere göre deney grubunun dendritik uzantılarında farklılığa neden olmadığı bulundu. Kronik stresin ise teta ritminde ve dendritik uzantılarda azalmaya neden olduğu gösterildi. Akut stres yanıtlarının östral evrelere göre EEG dalgaları üzerinde farklı etkilere neden olduğu gözlenmiş ve kronik stresin elektrofizyolojik ve histolojik sonuçları arasında korelasyon bulunmuştur. Ayrıca proöstrus evresindeki dişilerin dendritik uzantılarında gözlenen normal artışın, stres nedeniyle engellendiği bulgusu bu çalışmanın sonuçlarıyla desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In studies that examine the stress and estral cycle as separate parameters, the excitability and the electrical activity of the brain and the dendritic spines are shown to be dependent on these two parameters. However there is no study examining the effects of stress applied on estral cycle from electrophysiological and histological perspectives. This thesis study aims to analyze the effects of acute and chronic stress applied during estral phases on electrical activity of the brain and dendritic spine density. For this purpose bilaterally frontal and hippocampal electrodes were implanted to rats. Basal EEG recordings were taken from rats which were classified according to their estral phases. After the electric shock applied to the animals in the experiment groups, EEG recordings were taken again from all animals that were classified totally into 10 groups as control and experiment (n=6) for acute and chronic stress application. The animals were decapitated 24 hours after the last application and the brain slices were stained with Rapid Golgi-Stain kit. While there was no difference on theta rhythms that were taken from the control group animals which were in estrus, metestrus and diestrus phases, it was shown that acute stress caused significant differences in the experiment groups. Also it was observed that the increasing on the theta rhythms? amplitude in frontal regions? of the proestrus control group disappeared in the experiment group and even a decrease was obsevered on left frontal region. While the dendritic spine density increased on hippocampal regions? of the proestrus control group, it was found that acute stress had no effect on the dendritic spines of the experiment group depending on estral phases. However it was shown that chronic stress caused a decrease on the theta rhythms and dendritic spine density. It has been shown that the acute stress responses cause different effects on EEG waves depending on the estral phases and also it has been found that there is a correlation between electrophysiological and histological results of chronic stress. Moreover, the finding regarding ?the increase that occurs normally on dendritic spine density in proestrus females is prevented by the stress? has been confirmed in this study.