Microfluidic based differential electrochemical sensors
Mikroakışkan tabanlı diferansiyel elektrokimyasal sensor
  1. Tez No: 336876
  2. Yazar: ÖZGE AKAY
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. COŞKUN KOCABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroakışkan sistemler, Tabakalı akış, Voltametre, faz duyarlı detektör, Microfluidics, Laminar flow, voltammetry, Reynolds number, phase sensitive detector
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Lab-on-a-chip sistemlerin amacı, küçük reaktif(tepki daha doğru gibi geldi burda ) ile yüksek verimlilik ölçümleri elde etmek için analitik teknikleri tek bir yonga üzerinde birleştirmektir. Mikroakışkan cihazlar makro ölçekte daha az bilinen yeni fiziksel olayları oluşturan mikro ölçekteki sıvı dinamiğinin avantajını kullanır. Tabakalı akış bu mikro ölçekli boyutta çıkan yeni olaylardan birisidir. Düşük Reynolds sayısı (Re) ile bir mikro kanal içinde akan sıvılar, türbülans karışımını bastıran küçük durağan (inertial) etkilere sahiptir. Türbülans olmadan sıvıları kontrol etme yeteneği, analitik tekniklerin tek bir yonga üzerinde entegrasyonu ile oluşan yeni araçlar sağlar. Biz bu çalışma da bir mikroakışkan kanal içinde hidrodinamik modülasyona dayalı yeni bir elektrokimyasal cihaz sunuyoruz. Bu sunulan mikroakışkan cihaz, bir mikro kanal içinde iki laminar akış olan analit ve bufferın periyodik modülasyonunu kullanan, mikroakışkan tabanlı hidrodinamik modülasyonu voltametre(?-HMV) türüdür. Tabakalı akışın periyodik modülasyonu, elektrot yüzeyinde toplu taşımayı periyodik olarak değiştirir.. Oluşturulan periyodik elektrokimyasal akım, faz-duyarlı detektörtarafından tespit edilir. Diferansiyel elektrokimyasal sensor yükleme ve diğer geçici arka plan akımı ortadan kaldırır ve 10 nM bir algılama sınırı ile yüksek hassasiyet sağlar. Bu teknik, herhangi bir hareketli mekanik parça gerektirmeden nispeten basit ve kompakt cihaz ile uygun hidrodinamik elektrokimyasal algılama sağlar.
Özet (Çeviri)
Lab-on-a-chip systems aim to integrate analytical techniques on a single chip to achieve high-throughput measurements with little reagent. Microfluidic devices use the advantage of fluid dynamics in microscale to generate new physical phenomena which are less familiar in macroscale. Laminar flow is one of these emergent phenomena in microscale dimensions. Fluids flowing in a microchannel with low Reynolds number (Re), have small inertial effects which suppress the turbulent mixing. Ability to control liquids without turbulent mixing provides new tools for integration of analytical techniques on a single chip. In this work we present a new type of electrochemical device based on hydrodynamic modulation in a microfluidic channel. The presented microfluidic device is a kind of hydrodynamic modulation voltammetry (µ-HMV) that uses a periodic modulation of two laminar streams of buffer and analyte solutions in a micro channel. The periodic modulation of the laminar flow generates periodic variation of mass transport to the electrode surface. The generated periodic electrochemical current is detected by a phase-sensitive detector. The differential electrochemical sensor eliminates charging and other transient background current andprovides high sensitivity with a detection limit of 10 nM. This technique provides a convenient hydrodynamic electrochemical detection with a relatively simple and compact instrument which does not require any moving mechanical parts.