Plasmonic nanoparticles by laser dewetting of thin metallic films
Lazer topaklanma yoluyla ince metal filmlerden plazmonik nano parçacık
- Tez No: 336877
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA AYDINLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Lazer topaklanma, ince film, plazmonik, Laser induced dewetting, thin film, plasmonics
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, lazer topaklanma yoluyla plazmonik nano parçacıkların oluşumu ve onların plazmonik özellikleri incelenmiştir. Metal film, alttaş tipi, lazer güç yoğunluğu ve ışınlama süresinin topaklanma olayı üzerine etkisi analiz edilmiştir. Thermal buharlaştırmayla farklı alttaşlar üzerine gümüş (Ag) ve altın (Au) ince filmler üretilmiştir. Daha sonra, elipsometre, UV-VIS spektroskopi ve atomik kuvvetmikroskopu (AFM) ile karakterize edildiler çünkü ince filmlerin karakteristik özellikleri topaklanmayı etkilemektedir. İnce filmler karakterize edildikten sonra, farklı alttaşlar üzerindeki metal ince filmler sürekli argon lazer ile tavlandı. Işınlama süresi ve güç yoğunluğu değiştirilerek farklı morfolojide Ag ve Au nano parçacıklar elde edildi. Topaklanmanın son safhasında küresel şekle eriştiler. Taramalı alan mikroskopunun (SEM) imajlarından parçacık boyutu ve parçacıklar arası mesafe analizi yapıldı.Topaklanmanın varlığını doğrulamak için parçacık boyutu ve ince film kalınlığı arasındaki ilişki aynı zamanda parçacıklar arasındaki mesafe ve ince film kalınlığı arasındaki ilişki bu veriler kullanılarak elde edildi. Alttaş ve film tipinin parçacık morfolojisini ve parçacık büyüklüğünü etkilediği gözlemlendi. Ayrıca, soğurma ölçümüyle Ag ve Au nano parçacıkların plazmonik etkileri gözlemlendi. Çoklu tabaka metalik nano parçacıklar ve gömülü nano parçacıklar üretildi ve plasmon özellikleri gösterdikleri bulundu.
Özet (Çeviri)
In this work, formation of metal nanoparticles via laser induced dewetting and their plasmonic properties have been investigated. The effects of metal film, substrate type,laser power density and dwell time on dewetting phenomenon were analyzed. Silver and gold thin films were fabricated with thermal evaporation on various substrates. Next, they were characterized by the ellipsometry, UV-VIS spectroscopy and atomic force microscopy (AFM) as the characteristic of the thin film affects dewetting. Samples were then processed by a cw argon laser. Varying the dwell time and power density, Ag and Au nanoparticles with different morphology were obtained. At the final stages of dewetting, nanoparticles attained spherical shapes. Particle size distribution and length scale analysis were performed using the images obtained from scanning electron microscope (SEM). Using these results, relations between the average particle size and film thickness, as well as the relation between length scale and film thickness were obtained to verify the occurrence of dewetting. Substrate and film type were observed to affect the particle morphology and particle size. Moreover, plasmonic resonance effect of Ag and Au nanoparticles were observed via the optical absorbance measurements. Multilayered metallic nanoparticles and embedded nanoparticles were fabricated and were found to display plasmonic properties.