Aynı anda gerçekleştirilen atom transfer radikal ve halka açılması polimerizasyonları ile blok kopolimerlerin sentezi ve karakterizasyonu
At the same time the atom transfer radical and ring opening polymerization and synthesis of block copolymers and characterization
- Tez No: 336932
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. TEMEL ÖZTÜRK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kimya, Chemistry
 - Anahtar Kelimeler: Atom transfer radikal polimerizasyonu, halka açılma polimerizasyonu, aynı anda ve tek basamakta gerçekleştirilen blok kopolimerizasyon, blok kopolimer, blok uzunluğu, atom transfer radical polymerization, ring-opening polymerization, one-step copolymerizasyon, block copolymer, block length
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kafkas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışmada 3-klor-1,2-propandiol başlatıcısı kullanılarak ?-kaprolaktonun (CL) halkaaçılma polimerizasyonu (ROP) ve metil metakrilatın (MMA) atom transfer radikalpolimerizasyonu (ATRP) aynı anda ve tek basamakta gerçekleştirilerek blok kopolimersentezi yapıldı. 3-klor-1,2-propandiol başlatıcısı ile ATRP-ROP mekanizmasına uygun olarakpoli (MMA-b-CL) üç kollu blok kopolimerleri çeşitli parametreler (başlatıcı ve monomermiktarı, polimerizasyon zamanı) değiştirilerek sentezlendi. Bu parametrelerin sentez üzerineetkileri ayrıca araştırıldı. Reaksiyon şartlarının molekül ağırlığına ve polidispersiteye olanetkisi de aynı zamanda incelendi. Blok kopolimerlerin blok uzunlukları 1H-NMR yardımıylahesaplandı. Sentezlenen blok kopolimerlerin blok uzunlukları, monomer ve başlatıcıkonsantrasyonlarının değiştirilmesiyle ayarlanabilmektedir. Elde edilen blok kopolimerler 1HNMR,FT-IR, DSC, GPC, TGA ve fraksiyonlu çöktürme (? değerleri) teknikleri kullanılarakkarakterize edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, one-step synthesis of block copolymer was carried out atom transfer radicalpolymerization (ATRP) of metyl methacrylate (MMA) and ring-opening polymerization(ROP) of ?-caprolacton (CL) using 3-cholor-1,2-propiondiol initiator. Poly (MMA-b-CL)triarm block copolymers were synthesized by changing some polymerization conditions suchas monomer/initiator concentration, polymerization time. The effect of the reactionsconditions on the parameters was also investigated. The effect of the reactions conditions onthe polydispersity and molecular weights was also investigated. The block lengths of theblock copolymers were calculated by using 1H-NMR spectrum. The block length could beadjusted by varying the monomer and initiator concentrations. Block copolymers wascharacterized GPC, 1H-NMR, FT-IR, D SC, T GA a nd ? [ solvent ( THF-mL)/non-solvent(petroleum ether-mL)] values.