Sinüssel sinyallerle modüle edilen lazer ışınımının istatistiksel karakteristiklerinin incelenmesi
Examination of the statistical characteristics of the laser radiation which is modulated by sinusoidal signals
  1. Tez No: 336933
  2. Yazar: FARUK KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REFİK ABDULLA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Foto-sayı dağılımı, sinüssel modülasyon, modülasyon, lazer, Photo-count distribution, sinusoidal modulation, modulation, laser
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmada, optik iletişimin gerçekleştirilmesi amacıyla modülasyon olayından faydalanılmıştır. Sinüssel sinyaller kullanılarak lazer ışınları modüle edilmiştir. Modülasyon yapıldığı durumda optik sinyalin dağılım fonksiyonu, ortalama değeri (varyans) hesaplanarak bu değerler modülasyonun olmadığı durumlarla karşılaştırılmıştır. Optik sinyalin istatistiksel karakteristikleri belirli zaman aralıklarında ışığa duyarlı yüzeyden koparılan foto elektronların sayılmasına dayanan foto-sayı yöntemi ile belirlenmiştir. Gelen ışığın enerji ve şiddetinin dağılımları ile ölçülebilen foto-sayı dağılımları arasındaki kolerasyon gösterilmiştir.Lazer ışınının istatistiksel özelliklerinin belirlenmesi için kullanılan deneysel düzeneğin yapısı verilerek, bu düzenekten elde edilen deneysel verilerle teorik olarak hesaplanan foto-sayı dağılımlarının uyumlu olduğu görülmüştür. Modülasyon katsayısı arttıkça foto-sayı dağılım eğrisinin genişlediği yani varyansın arttığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the modulation has been used in order to carry out the optical communication. The laser beams have been modulated by using sinusoidal signals. The distribution function and mean values of the optical signal in the presence of optical modulation were compared with these calculated without modulation. The statistical characteristics of optical signal were determined by photo-count method which is based on the counting of the photo-electrons at certain times intervals that are come from the light- sensitive surface. The correlation between the measurable photo-count distribution and the distribution of energy and intensity of incident light has been shown.Structure of the experimental setup used to determine the statistical properties of the laser beam is given. It is observed that the experimental data obtained from this setup are compatible with photo-count distributions which are calculated theoretically. It is established that when the modulation coefficient increases the photo-count distribution curve broadens namely variance increases.