Simvastatin'in fare (Mus musculus, L.) karaciğeri üzerine etkilerinin histopatolojik yöntemler ile araştırılması
Simvastatin, mouse (Mus musculus, L.) to investigate methods and histopathological effects on the liver
  1. Tez No: 336943
  2. Yazar: HASAN ASKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF ERSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mus musculus, Karaciğer, Simvastatin, Histopatoloji
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 29
Özet
Bu çalışmada, oral yolla Simvastatin uygulamasının fare (Mus musculus) karaciğer dokusu üzerine etkisi histopatolojik yöntemlerle araştırıldı.Çalışmada rastgele seçilen 20 erkek fare kullanılarak her grupta 10 fare bulunan bir kontrol ve bir deney grubu oluşturuldu. I. gruptaki hayvanlar kontrol grubu olarak belirlendi ve deney süresince normal çeşme suyu içirildi. II. gruptaki hayvanlar simvastatin grubu olarak belirlendi ve 30 gün boyunca oral yolla (içme sularına katılarak) 20 mg/kg simvastatin uygulandı. Deney süresi sonunda kontrol ve deney grubundaki hayvanlar serebral dislokasyon yöntemiyle dekapite edilerek karaciğer numuneleri alındı.Alınan karaciğer numuneleri %10'luk formaldehit solüsyonunda tespit edildi. Daha sonra rutin histolojik metotlarla parafin bloklar hazırlanarak 3-5 µ kalınlığında kesitler alınıp (Leica SM2000 R) hematoksilen-eozin boyama metoduna göre boyandı. Elde edilen bu preparatlar daha sonra ışık mikroskobunda (Olympus BX51) incelendi.Simvastatin uygulanan hayvanların Kontrol grubundaki hayvanlara oranla daha az yem ve su tükettiği gözlendi. Deneklerden serebral dislokasyon yöntemiyle dekapite edilerek karaciğer numuneleri alındı. Operasyon sırasında simvastatin uygulanan hayvanların genelinde (7/10) abdomenlerindeki periton boşluğu ve bağırsak etrafında yoğun olarak yağ dokusu izlenirken az bir kısmında (3/10) hiç gözlenemedi. Mikroskobik veriler sonucunda yapmış olduğumuz preparatların tümü incelendiğinde kontrol grubundaki hayvanların genel olarak karaciğer dokusunda histopatolojik bir bulgu saptanmadı, hepatositler ve sinozoidal yapının normal görünümde olduğu gözlemlendi. Simvastatin uygulanan gruptaki hayvanların karaciğerler dokularından elde edilen preparatlarda ise Vena centralisi oluşturan damar duvarının tek katlı yassı epiteli normal görünümde olduğu ancak duvarında yıkımlar tespit edildi. Ayrıca V. centralislere yakın konumdaki karaciğer parankiması içerisinde mononükleer hücre infiltrasyonları (MHI), hepatik hücrelerde fokal nekroz alanları, piknotikleşmiş nükleuslar ve vakuoler dejenerasyonlar gözlemlendi. Ayrıca kupfferin fagositik hücre çekirdekleri de izlenebiliyordu.
Özet (Çeviri)
In this paper, the impact of the application of oral simvastatin on liver tissue of mice was analysed through histopatological method.Randomly selected 20 male mice were grouped in 10 mice control and 10 mice in experimental group in this current study. Group I. was specified as the control group and they were given only tap water; experimental group animals were fasted during the normal tap water. Group II. was specified as simvastatin group, was given 20 mg / kg simvastatin (added to drinking water) throughout 30 days. At the end of the experimental period animals in control and experimental groups were decapitated through the method of cerebral dislocation and liver samples were collected.10% formaldehyde solution was detected in these liver samples. Then, paraffin blocks prepared by routine histological methods and 3-5 ? thick sections were taken (Leica SM2000 R) and they were stained according to the method hematoxylin-eosin staining. These obtained preparations were analysed under a light microscope (Olympus BX51).The animals in Simvastatin group consumed less feed and water than those in the control group. Subjects were decapitated and liver samples were collected by the method of cerebral dislocation. During the operation, the animals in the simvastatin (7/10) were observed to have fat concentrated around the abdomen, the peritoneal cavity and intestinal, a small proportion (3/10) were not observed to have at all. As a result of the microscopic data, overall, when all the preparations examined, the control group of animals in general were not detected to have a histopathologic findings in liver tissue, further, they were observed to have normal hepatocytes and sinusoidal structure. In the preparations obtained from liver tissues of animals administered with simvastatin group, normal squamous epithelium of the vessel wall formed the vena centralis is but the wall of it included destructions. In addition, in the liver parenchyma close to the vena centralis, mononuclear cell infiltration (MHI), focal necrosis in hepatic cells, and pyknotic nuclei and vacuolar degeneration were observed. Further, the phagocytic Kupffer cells were observed in cores.Keywords : Mus musculus, Liver, Histopatology