Gemfibrozil'in genotoksik ve sitotoksik etkilerinin insan periferal lenfosit kültüründe incelenmesi
Investigate the genotoxic and cytotoxic effects of Gemfibrozil on human peripheral blood lymphocyte culture
- Tez No: 336942
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Gemfibrozil, mitomycin C (MMC), lymphocyte cultures, human chromosomes, chromosome aberrations
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmanın amacı kanda kolesterol ve trigliserid seviyelerini düşüren gemfibrozilin genotoksik ve sitotoksik etkilerinin insan periferal lenfosit kültüründe in vitro olarak araştırılmasıdır. İnsan kan lenfosit hücreleri, gemfibrozilin 50, 100, 125 ve 150 ?g/ml `lik dozları ile 24 saat etkileşime bırakılmıştır. Gemfibrozil uygulanmış tüm deneme grupları negatif kontrol ve pozitif kontrol mitomisin-C(MMC, 0.3 ?g/ml) ile kıyaslandığında, uygulanmış gemfibrozil dozları kromozom aberasyon sıklığında artışa yol açmıştır. Kromozom ve kromatid kırıkları, kromatid birleşmeleri, fragment ve kromatid değişiklikleri tüm doz uygulamalarında gözlenmiştir. Negatif kontrol ve çözücü kontrol ile kıyaslandığında gemfibrozil tüm konsantrasyonlarda hücre bölünme indeksini düşürmüştür. Çalışma sonuçları gemfibrozilin insan lenfosit kromozomlarında in vitro klastojenik potansiyeli olduğunu göstermektedir.Anahtar kelimeler : Gemfibrozil, mitomisin-C(MMC), lenfosit kültürleri, insan kromozomları, kromozomal aberasyonlar
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the genotoxic and cytotoxic effects of Gemfibrozil which helps reduce cholesterol and triglycerides in the blood. Human peripheral blood lymphocyte cells were treated with 50,100,125 and 150 µg /ml concentrations of Gemfibrozil for 24 h. A significant increase was observed for induction of chromosomal aberration frequency in all treatments of Gemfibrozil concentrations for 24 h comparing with the negative control and mitomycin C (MMC, 0.3 µg/ml) which was used as positive control. Chromatid and chromosome breaks, sister chromatid union, fragment and chromatid exchange were observed in all treatment concentrations. Gemfibrozil decreased the mitotic index (MI) in all the concentrations when compared with control and solvent control. Our results suggest that Gemfibrozil has clastogenic potential for human lymphocytes chromosomes in-vitro.