Lathyrus rotundifolius Wild. (Hatun Parmağı) bitkisinden farklı tekniklerle elde edilen ekstraktların antioksidan aktivitelerinin karşılaştırmalı tayinleri
Comparative determinations of antioxsidant activities of the extracts from Lathyrus rotundifolius Willd. (Hatun Parmağı) via different extraction techniques
- Tez No: 336965
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Lathyrus rotundifolius Willd, Hatun Parmağı, Soxhlet Ekstraksiyonu, Ultrasonik Dalga Destekli Ekstraksiyon, Toplam Fenolik Madde, Folin-Ciocalteu, Antioksidan Aktivite, DPPH, CUPRAC, Parçacık Büyüklüğü, Çözücü, Ekstraksiyon Süresi, Lathyrus rotundifolius Willd, Hatun Parmağı, Soxhlet Extraction, Ultrasound Assisted Extraction, Total Phenolic Content, Folin-Ciocalteu, Antioxidant Activity, DPPH, CUPRAC, Particle Dimension, Solvent, Extraction Time Interval
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmada, Lathyrus rotundifolius Willd. (Hatun parmağı) bitkisinden farklı ekstraksiyon teknikleri ile elde edilen ekstraktların, ekstraksiyon verimleri, toplam fenolik madde miktarları ve antioksidan aktivite değerleri tayin edildi ve karşılaştırıldı.Çalışma iki kısımda gerçekleştirildi. İlk kısımda, L. rotundifolius bitkisinden Soxhlet ve ultrasonik dalga destekli ekstraksiyon teknikleri kullanılarak ekstraktlar elde edildi. Metanol, % 50 metanol-saf su ve saf su olarak üç farklı ekstraksiyon çözücüsü kullanıldı. Elde edilen ekstraktların verim değerleri, toplam fenolik madde içerikleri ve antioksidan aktivite değerleri hesaplanarak, kullanılan iki teknik açısından karşılaştırıldı. Çalışmanın ikinci kısmında, çözücünün, parçacık büyüklüğünün ve ekstraksiyon süresinin ekstrakt verimi, toplam fenolik madde içeriği ve antioksidan aktivite değerleri üzerine etkisinin incelendiği ve karşılaştırıldığı deneyler gerçekleştirildi. Tüm deneyler üç paralel ile gerçekleştirildi ve sonuçlar `ortalama değer ± standart sapma' olarak verildi. İstatistiksel inceleme kısmında, iki ortalamanın karşılaştırılması için ?t istatistiği? (Student's t Test), ikiden fazla ortalamanın karşılaştırılması için ?Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA)? kullanıldı. p değerinin 0,05'ten küçük olması durumunda karşılaştırılan ortalamaların birbirinden farklı olduğu kabul edildi. p > 0,05 durumunda ise karşılaştırılan ortalamalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olmadığı kabul edildi.Sonuç olarak L. rotundifolius bitkisinden antioksidan aktivitesi yüksek ekstraktlar elde etmek için gerekli optimum şartlar, parçacık boyutu: < 125 µm, çözücü: saf su, ekstraksiyon süresi: 70 dk ve ekstraksiyon tekniği: ultrasonik dalga destekli ekstraksiyon olarak belirlendi.Çalışmada elde edilen toplam fenolik madde miktarları ile antioksidan aktiviteler arasında doğrusal bir ilişki olup olmadığı da incelendi. Buna göre, uygulanan her iki antioksidan aktivite tayin uygulaması açısından, bu iki değer arasında ya böyle bir ilişkinin olmadığı ya da oldukça zayıf olduğu ortaya konuldu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, extraction yields, total phenolic contents and antioxidant activity values of the extracts via different extraction techniques from Lathyrus rotundifolius Willd. (Hatun Parmağı) were determined and compared.The study was performed in two parts. In the firsth section, the extracts were obtained from grounded and sieved L. rotundifolius plant materials by using conventional Soxhlet extraction and ultrasound assisted extraction procedures. Methanol, % 50 methanol-distilled water mixture and distilled water were used as the extraction solvents. Extraction yields, total phenolic contents and antioxidant activity values of the extracts were calculated and compared from the point of view of extraction techniques used in the study. In the second part of the study, the effects of extraction solvents, particul dimensions and extraction time intervals upon the extraction yields, total phenolic contents and antioxidant activities were investigated and compared. All tests were performed in three parallels, and results expressed as mean value ± standard deviation. In the statistical treatment section, `Student?s t Test? was used to compare the two calculated mean values, and ?One-Tailed Analysis of Variance (ANOVA)? to compare more than two calculated mean values. When p < 0.05, a difference between two means assumed statistically significant.As a result, optimum experimental conditions for obtaining extracts with higher antioxidant activity from L. rotundifolius plant materials were determined as: particul dimension: < 125 µm, Solvent: Methanol, Extraction Time Interval: 70 min. and Extraction Technique: Ultrasound Assisted Extraction.In the study, it was also investigated that whether linear relationship was established between total phenolic contents and the antioxidant activities of the extracts. According to linear regression calculations, it was found out that no or weak linear relationship was exist between the two values.