Joinpoint regresyon analizi ve BIST 30 üzerine bir uygulama
Joinpoint regression analysis and application on Istanbul stock-exchange
- Tez No: 336966
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN SARAÇLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: BIST 30, Joinpoint Regresyon Analizi, Hata Kareler Ortalaması, Istanbul Stock-Exchange 30, Joinpoint Regression Analysis, Mean of Square Error
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışma ile, 2011-2012 yılı Haziran ve 2013 Nisan-Mayıs aylarında Borsa İstanbul (BIST) 30 endeksinde işlem gören 21 şirkete ait hisse senedi kapanış değerleri ile Ulusal BIST 30 endeksinin değerlerinde meydana gelen değişimler Joinpoint Regresyon Analizi yöntemi ile incelenerek ortaya çıkan anlamlı artış ya da azalışlar tespit edilmiştir. Çalışmada dikkate alınan her bir şirkete ait hisse senedi kapanış değerleri ve BIST 30 endeks değeri için ayrı ayrı modeller kurulmuş olup doğrusal ve doğrusal olmayan Joinpont Regresyon modelleri Hata Kareler Ortalaması değerine göre karşılaştırılmıştır. Şirketlere ait hisse senedi kapanış değerleri ve BIST 30 endeks değerinde meydana gelen anlamlı değişmeler değerlendirilerek joinpointlerin (kırılma noktalarının) hangi günlerde ortaya çıktığı incelenmiş, değişimlerin nedenleri araştırılmış, yıllara ve günlere göre yorumlar yapılmıştır. Ayrıca, Joinpoint Regresyon Analizi yöntemi ile doğrusal ve doğrusal olmayan modeller kurularak, çalışmada dikkate alınan şirketler ile BIST 30 endeks değerine ait Haziran 2013 ayı değerleri tahmin edilmiştir. Çalışmada Joinpoint Regresyon Programı kullanılmıştır. Sonuç olarak tahmin edilen değerlerin gerçek değerlerden çok fazla sapma göstermediği, dolayısıyla da Joinpoint Regresyon Analizi?nin diğer yöntemlerle birlikte bu alanda kullanılabileceğine karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the stocks closing values of the 21 company traded on Istanbul Stock Exchange (ISE) index of 30 2011-2012 in June and 2013 in April-May and value changes of the National ISE 30 index are determined by the method of Joinpoint Regression Analysis examining the resulting significant increase in and decreases. Taken into consideration during the stock closing values of each company and the value of ISE 30 index has been established separately. the linear and nonlinear Joinpont Regression Models were compared by the value of mean square error. The stock closing values of the companies and significant changes in the value of the ISE 30 index evaluated, examined which days the break points emerged, explored the reasons for the changes and interpreted for years and days. In addition, linear and non-linear models established by the method of Joinpoint Regression Analysis, companies that are taken into account in the study and value in the month of June 2013 for value of the ISE 30 index estimated. In the study, Joinpoint Regression Programme is used. As a result, the estimated values deviate not too much from the actual values, and therefore Joinpoint Regression Analysis may be used in combination with other methods have been decided.