Bazı amino asitlerden kiral schiff bazlarının sentezi ve yapılarının aydınlatılması
Syntheses and structures of some amino acids, chiral schiff bases
  1. Tez No: 336964
  2. Yazar: TURGAY TEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KIVILCIM ŞENDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 5?-metilen-bis-salisilaldehit, amino asit, Schiff bazı
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu tez çalışmasında ilk olarak, 5,5?-Metilen-bis-salisilaldehit bileşiği, salisilaldehit ile trioksanın uygun ortamda reaksiyonundan, literatüre göre elde edilmiştir. 5,5?-Metilen-bis-salisilaldehitin yapısı 1H-NMR, 13C-NMR ve FT-IR'ı alınarak yapısı aydınlatılmıştır. Çalışmanın diğer basamağında ise 5,5?-Metilen-bis-salisilaldehit ile 5 kiral optikçe aktif bileşiğin (L-valin, Tirozin, L-aspartik asit, Fenil alanin, Metiyonin) reaksiyonlarından optikçe aktif 5 yeni schiff bazı (5,5?-Metilen-bis-salisiliden-etil-3-metil butanoat, 5,5?-Metilen-bis-salisiliden-etil-3-(4-hidroksifenil)propanoat, 5,5?-Metilen-bis-salisiliden-etil-aspartat, 5,5?-Metilen-bis-salisiliden-etil-3-fenil propanoat, 5,5?-Metilen-bis-salisiliden-etil-4-(metiltiyo)butanoat) bileşikleri sentezlenmiş ve FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR spektrumları yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, first the 5,5?-Methylene-bis-salicylaldehyde compound has been synthesized by the reaction of salicylaldehyde with trioxane under proper condition according to the literature. The structure of 5,5?-Methylene-bis-salicylaldehyde has been completely enlightened 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR analysis. İn the next stage of the study, 5 optically active new Schiff bases (L-valine, Tyrosine, L-aspartic acid, Phenylalanine, Methionine) have been synthesized from the reaction of 5 optically active (5,5?-Methylene-bis-salicylidene-ethyl-3-methyl butanoate, 5,5?-Methylene-bis-salicylidene-ethyl-3-(4-hidroksifenil)propanoate, 5,5?-Methylene-bis-salicylidene-ethyl-aspartate, 5,5?-Methylene-bis-salicylidene-ethyl-3-phenyl propanoate, 5,5?-Methylene-bis-salicylidene-ethyl-4-(methyltyo)butanoate) and 1H-NMR, 13C-NMR, FT-IR spectrum of these compounds have been collected and interpreted.Key words : 5,5?-methylene-bis-salicylaldehyde, chiral amine, Schiff bases