İki lazer demeti ile zamana bağlı etkileşim altındaki üç düzeyli bir tuzaklanmış iyonun kuantum dinamiği ve kuantum dolaşıklığı
Quantum entanglement and quantum dynamics of a three level trapped ion under a time-dependent interaction with two laser beams
- Tez No: 336973
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RASİM DERMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kuantum Dolaşıklık, Tuzaklanmış iyon, Konkurus, Negativity, Kuantum Entropi, Dolaşıklık ölçüm miktarı, Entanglement, Trapped Ion, Concurrence, Negativity, Entropy, amount of entanglement
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Bir üniter transformasyon kullanılan sunumunda iki lazer demeti ile etkileşen üç düzeyli bir iyonun zamana bağlı hamiltonyeni hesaplandı. Kullanılan üniter transformasyon metot titreşen fonon geçişleri için sunumunun bir dönüşümüdür. Grafiklerdeki beli bir zaman periyodunda Lamb-Dicke rejimine ulaştıktan sonra olasılık genlikleri için analitik sonuçlarımız tamdı. Bu işlemden sonra iyon-fonon sisteminde meydana gelen kuantum dolaşıklık incelendi. Zamandan bağımsız daha önceden yapılmış bilimsel makaleler ışığında zamana bağlı iyon-fonon sistemi anlaşıldı. 12 adet olasılık genliği ile, konkurus, negativity, kuantum entropi ölçümleri aracılığıyla zamana-bağlı etkileşimli iyon-fonon sisteminin kuantum dinamiği ve kuantum dolaşıklığı analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is calculated time-dependent Hamiltonion of a three-level ion interacting with two laser beams in shema using aunitary transformation method. The unitariy transformation method transform a sheme for vibrational phonon transitions. The analytical results fort he probability amplutudes become precise after a certain period of time when the Lamb-Dicke regime is reached. It is analyzed the qantum entanglement created in the ion-phonon system. It is studed time dependent ion-phonon system via previus time-independent works. With 12 probability amplitudes, we analytically analyzed quantum dynamics and quantum entanglement in a time-dependent interaction of ion-phonon system via concurrence, negativity and quantum entropy