Silindirik tornalama işlemi için ultrasonik sistem tasarımı ve imalatı
Machining for ultrasonic system design and manufacturing
- Tez No: 336986
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL UCUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ultrasonik tornalama, Horn tasarımı, Takım yer değiştimesi, Yüzey pürüzlülüğü, Takım aşınması, Ultrasonic turning, Horn design, replaced with a Team, surface roughness, tool wear
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada, silindirik tornalama için ultrasonik sistem tasarımı ve imalatı gerçekleştirilmiştir. Ultrasonik sistem elektronik ve mekanik olmak üzere iki bölümden oluşmuştur. Titreşime maruz kalan ve asıl kesme işlemini yapan mekanik bölümdür. İlk olarak sistemin mekanik bölümü tasarlanmıştır ve ölçümler yapılmıştır. Tasarlanan sistemin torna tezgâhında belirli kesme parametreler ile (kesme hızı, ilerleme hızı ve talaş derinliği) denemesi yapılmıştır. Sistemin denenmesinde kesme parametrelerine göre işlenen AISI 310 paslanmaz çelik üzerinde, yüzey pürüzlülüğü, kesici takım üzerinde oluşan yer değiştirmeler sayesinde nümerik olarak kuvvet tahmini, kesici takım aşınması ve talaş oluşumları incelenmiştir. Bütün kesme parametrelerine göre ultrasonik tornalama ile ölçülen yüzey pürüzlülük değerleri konvansiyonel tornalama ile ölçülen değerlerden daha düşüktür. Kesici takımın üzerinde oluşan yer değiştirmelerde, ultrasonik tornalamada yer değiştirmelerin daha az oluduğu, bununla birlikte kesme kuvvetlerinin daha az olduğu analiz edilmiştir. Ölçülen kesici takım aşınma miktarları göz önüne alındığında ultrasonik tornalamada oluşan kesici takım aşınma miktarları, konvansiyonel tornalamaya göre düşüktür. Alınan talaş örneklerinde, ultrasonik tornalama ile alınan talaşlar helisel formlu, konvansiyonel tornalama ile elde edilen talaş biçimleri ise karmaşıktır. Bütün işleme yöntemleri için testere formlu talaş biçimi görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, design and manufacture of ultrasonic system was turning round. Electronic or mechanical, including ultrasonic system consists of two parts. Exposed to vibration and mechanical section of the actual cutting process. The mechanical portion of the system is designed, and measurements were made first. Cutting lathe designed system specific parameters (cutting speed, feed rate and depth of cut) made an attempt. AISI 310 stainless steel processed by the testing of the system on the cutting parameters, surface roughness, cutting force on the team as a numerical estimate due to displacement of the cutting tool wear and chip formation were examined. According to the parameters for all the cutting surface roughness values measured by the ultrasonic turning lower than those measured by conventional turning. On the displacements of the cutting tool, ultrasonic displacements less oluduğu turning, however, is less than the shear forces have been analyzed. Given the measured amounts of cutting tool wear of ultrasonic cutting tool wear in turning amounts lower than the conventional turning operations. Received chip samples, with ultrasonic turning the helical-shaped chips, wood chips obtained by conventional forms of turning the complex. Was a form of chip-shaped blade for all processing methods.