Silo yan sacı direğinin (Stiffener) geometrisinin ve mukavemetinin optimizasyonu
Silo side plate pole (Stiffener) geometry and strength optimization
  1. Tez No: 336988
  2. Yazar: EMRAH AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TAŞGETİREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Silo, Tahıl Sistemleri, Soğuk Haddeleme, Sonlu elemanlar, ABAQUS, Optimizasyon, Taguchi Yöntemi, Silo, Grain Bin Lines, Cold Rolling, Finite Element, ABAQUS, Optimization, Taguchi Method
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Silo yan sacı direğinin (stiffener) Taguchi parametre optimizasyonuna göre oluşturulan geometrilerinin, ABAQUS sonlu elemanlar programında modellenerek dayanımı en yüksek ve imalat kıstaslarına en uygun geometrinin imal edilmesi çalışmasıdır. İlk olarak parametrik stiffener tasarımı oluşturulmuş sonrasında imalat yöntemlerine bağlı olarak kıstaslar belirlenmiştir. Oluşturulan bu parametrelere uygun olarak Taguchi L9 ortogonal dizisi seçilmiş, gerekli numuneler imal edilmiş ve üç nokta eğme deneyi uygulanmıştır. Numuneler ABAQUS programında modellenerek analiz sonuçlarına göre karşılaştırmalar yapılmış ve sonuçların uyumlu olduğu görülmüştür. Daha sonra Minitab-16 programından elde edilen üç nokta eğme ve basma sonuçları en yüksek en iyi, sinyal/gürültü (S/N) oranlarına göre parametrelerin etkinlik düzeyleri belirlenmiş ve en etkin seviyelere göre dayanımı en yüksek geometri oluşturulmuştur. Yeni geometrinin rijitliğinin eskiye göre yaklaşık 2,5 kat yüksek olduğu görülmüştür. Son olarak SAP 2000 programında yeni ve eski profillerin silo üzerindeki etkisi karşılaştırılmış ve sonuçları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Silo side plate and pole (stiffener) created by Taguchi optimization of the geometry of the parameter, the highest strength of ABAQUS finite element program, modeled geometry to be manufactured and manufacturing the most suitable work criteria. First, followed by the manufacturing parametric stiffener design generated according to the methods determined criteria. Taguchi L9 orthogonal array is created in accordance with the parameters chosen, the necessary three-point bend test specimens have been manufactured and used. According to the results of analysis of the samples were performed using the software ABAQUS and the results were found to be compatible. Minitab-16 program then, the resulting three-point bending and the highest of the best printing results, the S/N ratio and efficiency levels were determined by the parameters are most resistant geometry formed by the most efficient level. Were found to be 2.5 times higher than before the new geometry, stiffness. Finally, the SAP 2000 program on the new and old silo effect profiles were compared and the results are discussed.