Erciyes Dağı (Kayseri)'nın bitki mikrofungusları
The plant microfungi of Erciyes Mountain (Kayseri)
- Tez No: 337053
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAKBULE ERDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Mikrofungus, Erciyes Dağı, Yeni Kayıt, Microfungi, Erciyes Mountain, New Records
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırma, Kayseri Erciyes Dağı? nda 2010-2012 yılları arasında yapılmıştır. Alanda yapılan çalışmalar sonucunda, 75 farklı konukçu bitki üzerinde gelişen 94 tür mikrofungus tespit edilmiştir. Teşhisi yapılan bu türlerin mantarlar alemindeki dağılımı şu şekildedir: Ascomycota - 3 sınıf, 12 takım, 18 familya, 35 cins ve 78 tür; Basidiomycota - 1 sınıf, 1 takım, 3 familya, 6 cins ve 16 tür. Bu araştırma sonucunda 2 cins ve 22 tür mikrofungus Türkiye için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir. Üzerinde bulundurduğu mikrofunguslar açısından en zengin tohumlu familyaları Fabaceae (13 tür), Asteraceae (9 tür), Rosaceae (8 tür), Boraginaceae (6 tür). Diğer konukçu üyelerinde 1-5 arasında değişen mikrofungus türü bulunmaktadır. Mantarlar, bitkisel organizmalarla karşılıklı ilişkilerini konsorsiyumlar aracılığıyla kurarlar. Mantar-konukçu konsortif ilişkilerine bakıldığında nötr, pozitif, negatif ve antagonist ilişkiler karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in Kayseri Erciyes Dağı between 2010 and 2012. As a result of the study in this area, 94 microfungi grown on 75 different host plants have been distinguished. It is determined that this species are belonging to Ascomycota (3 classis, 12 orders, 18 families, 35 genera and 78 species) and Basidiomycota (1 classis, 1 orders, 3 families, 6 genera and 16 species). In this study, 2 genera and 22 microfungi species have been identified as new records for Turkey. With regard to microfungi, the richest families are Fabaceae (13 species), Asteraceae (9 species), Rosaceae (8 species), Boraginaceae (6 species). We have also distinguished microfungi which vary from 1 to 5 species on the other family members. The recorded microfungi revealed different consort relationships with their host plants. This consort relationships were positive, negative, indifferent and antagonistic.