Fen bilgisi öğretmen adaylarının radyoaktivite konusundaki kavram yanılgılarının giderilmesinde bilgisayar destekli öğretimin ve kavramsal değişim metinlerinin etkisi
Effects of computer-assisted instruction and conceptual change texts on removing the misconceptions of science teacher candidates on the subject of radioactivity
- Tez No: 337073
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL MARAŞ, DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli öğretim, kavramsal değişim metinleri, fizik öğretimi, kavram yanılgıları, radyoaktivite, Computer-assisted instruction (CAI), conceptual change texts (CCT), physics teaching, misconceptions, radioactivity
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nükleer Fizik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 237
Özet
Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının radyoaktivite konusundaki kavram yanılgılarının giderilmesinde bilgisayar destekli öğretimin, kavramsal değişim metinlerinin, bilgisayar destekli öğretim ile kavramsal değişim metinlerinin birlikte kullanılmasının ve geleneksel öğretim yönteminin etkilerini araştırmaktır. Ayrıca uygulanan yöntemlerin fen bilgisi öğretmen adaylarının fizik öğrenmeye yönelik tutumlarına etkileri de araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2011-2012 öğretim yılı bahar döneminde Celal Bayar Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalında dört farklı şubede öğrenim gören toplam 92 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Her şubede farklı bir öğretim yöntemi kullanılmıştır. Bilgisayar destekli öğretimin kullanıldığı şube birinci deney grubu (23 öğrenci), kavramsal değişim metinlerinin kullanıldığı şube ikinci deney grubu (23 öğrenci), bilgisayar destekli öğretim ile kavramsal değişim metinlerinin birlikte kullanıldığı şube üçüncü deney grubu (23 öğrenci) ve geleneksel öğretim yönteminin kullanıldığı şube kontrol grubu (23 öğrenci) olarak rastgele belirlenmiştir. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen iki aşamalı ?Kavram Yanılgısı Belirleme Testi (KYBT)?, mülakatlar ve ?Fizik Öğrenmeye Yönelik Tutum Ölçeği (FÖYTÖ)? kullanılmıştır. Araştırmada farklı öğretim yöntemlerinin etkinliğinin belirlenmesi amacıyla ?eşitlenmemiş kontrol gruplu deneysel desen? kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.0 kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, gerek kavram yanılgılarının giderilmesi açısından, gerekse öğrencilerin fizik öğrenmeye tutumlarını artırma açısından, deney gruplarında uygulanan yöntemlerin kontrol grubunda uygulanan geleneksel öğretim yöntemine göre daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The goal of this study is to research the effects of the use of computer-assisted instruction (CAI), conceptual change texts (CCT), use of computer-assisted instruction and conceptual change texts together, and use of traditional teaching method in removing the misconceptions of science teacher candidates on the issue of radioactivity. On the other hand, effects of practiced methods on the attitudes of science teacher candidates were also researched. Research sample was made of totally 92 students studying at four different divisions of 4th grade in Celal Bayar University, Education Faculty, Department of Science Education in 2011-2012 academic year. A different teaching method was used in each division. Determinations about experimental groups were randomly made; in the first experimental group, computer-assisted instruction was used (23 students); in the second experimental group, conceptual change texts were used (23 students); in the third experimental group, computer-assisted instruction and conceptual change texts were used together (23 students); and the division, on which traditional education method was used, was called control group (23 students). Two-stage ?Misconception Determination Test?, which was developed by the researcher, interviews and ?Physics Learning Attitude Scale? were used as data collection tools of the research. ?Nonequivalent Control Groups Experimental Design? was used in this research in order to determine the efficiency of different teaching methods. Obtained data were analyzed by using SPSS 21.0. As a result of the research, it was determined that methods used on experimental groups were more successful than traditional teaching method practiced on control group both in terms of removing misconceptions and researching attitudes of students about learning physics.