Doğuladini (pıcea orıentalis (L.) link) fidanlarında su potansiyeli bileşenlerinde oluşan dönemsel değişmeler
- Tez No: 33721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doguladini, Su potansiyeli bileşenle ri, P-V eğrisi, Solma noktası, Nisbi su içeriği. V
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Çalışma kapsamında P-V eğrisi yöntemi ile 5 Ekim 1993 ile 2 Mayıs 1994 tarihleri arasında ölçümler yapılmıştır. ölçümler sonunda bes adet su potansiyeli bileşenin dö nemsel değişimi incelenmiştir. Bu bilesenlers Solma noktasın daki su potansiyeli, tam doygun haldeki su potansiyeli. Solma noktasındaki nisbi su içeriği, solma noktasındaki serbest su içeriği ve birim kuru ağırlığa düsen simplastik su miktarı dır. Solma noktasındaki su potansiyeli -15.13 ile -31.00 bar arasında ve tam doygun haldeki su potansiyeli -12.01 ile -22.11 bar arasında değişen değerler almıştır. Birim kuru ağırlığa düsen simplastik su miktarı kıs bo-yunca hemen hemen degismeksisin kalmış; ancak tomurcukların patlamasıyla aniden artmıştır. Solma noktasındaki su potansiyeli -fidan tazeliğini be lirlemede kritik bir değer olarak kabul edilmektedir. Solma noktası dikim sırasında kullanılabilecek en büyük bitki su gerilimi düzeyidir. Bu veriler kullanılarak? Yomra Fidan lığı' nda Doguladini fidanlarının söküm, depolama ve şaşırt masının Şubat' in üçüncü haftası ile Martın üçüncü haftası arasında yapılması tavsiye edilebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In the present study, the measures were made -From 5 Oc tober 1993 to 2 May 1994 by using P-V curve technique. At the end of measures periodical changes of -Five compa- nents were evaluated. These companents weres The water poten tial at the wilting point. The water potential at -Full tur- gidity, Relative water content at wilting point, Free water- content at wilting point and Symplastic water per unit dry matter. The water potential at wilting point and the water po tential at full turgidity ranged from -15.13 to -31.00 Bar and from -12.01 to -22.11 Bar respectively. Symplastic water per unit dry matter did not change sig nificantly during the winter, but it increased sharply with newly breaking buds. The water potential at wilting point considered as a critical value for monitoring the fresh of seedlings. The wilting point is a maximum plant moisture stress level for planting stocks can be used during planting. By using the data lifting, cold storage and transplanting of Oriental spuruce nursery stocks should be carried out in Yomra Forest Nursery from the 3rd week of the February through to the 3rd week of the March. Key Wordss Oriental spruce. Water potential companents, P-V curve, Wilting point, Relative water Content. VI