Tepe budaması ve gübrelemenin boylu ardıç (Junıperus excelsa Bieb.), doğu ladini (Pıcea orıentalıs (L.) link.), fıstıkçamı (Pınus pınea L.) ve sarıçam (Pınus sylvestrıs L.) türlerinin form gelişimi üzerine etkisi
Effect of the top pruning and fertilization on the form development of crimean juniper (Juniperus excelsa Bieb.), oriental spruce (Picea orientalis (L.) link.), stone pine (Pinus pinea L.) and scots pine (Pinus sylvestris L.) plant species
- Tez No: 332138
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TURNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Boylu ardıç, Doğu ladini, Sarıçam, Fıstıkçamı, Gübreleme, Tepe budaması, Bitkilerin form gelişimi, Crimean juniper, Oriental spruce, Stone pine, Scots pine, Fertilizing, Pruning top, the form development of plant
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Tez kapsamında yapılan bu çalışmada, boylu ardıç (Juniperus excelsa Bieb.), doğu ladini (Picea orientalis (L.) Link.), fıstıkçamı (Pinus pinea L.) ve sarıçam (Pinus sylvestris L.) fidanlarında, fidanların yapılan budama uygulamasına yatkınlığının belirlenmesi amacıyla tepe budaması yapılmıştır. Ayrıca gübrelemenin fidan morfolojik özelliklerinden fidan boyu, tepe tacı genişliği, tepedeki tomurcuk ve sürgün sayısı üzerine olan etkilerinin incelenmesi amacıyla gübreleme yapılmıştır. Ülkemizde doğal olarak bulunan bu dört bitki türüne ait toplamda 210 fidanda budama öncesi ve sonrası morfolojik özelliklerinin analizleri değerlendirilmiştir. Tepe budaması sonucunda söz konusu bitkiler karşılaştırıldığında; bitkilerin boy gelişiminde farklılıklar olduğu görülmektedir. Yapılan çalışmada çalışılan bitkiler içerisinden doğu ladini, tepe budaması sonucunda en fazla boy gelişimi gösteren tür olmuştur. Tepe tacı gelişimine bakıldığında; tepe budaması en az boylu ardıçta, en fazla ise doğu ladini ve sarıçam üzerinde etkili olmuştur. Tepedeki sürgün sayısı bakımından karşılaştırıldıklarında; sarıçam ve polietilen kaplarda yetiştirilen fıstıkçamı fidanları hariç diğer türlerde artış görülmektedir. En fazla gelişim boylu ardıç fidanlarında görülmüştür. Tepedeki tomurcuk sayısı bakımından incelendiklerinde ise tepe budaması doğu ladini ve sarıçamda artışa, diğer türlerde azalmaya sebebiyet vermiştir. Gübreleme bakımından bitkilerin morfolojik yapılarındaki değişimler incelendiğinde; boylu ardıç fidanlarının boy gelişiminde, boylu ardıç, doğu ladini ve polietilen kaplarda yetiştirilen fıstıkçamı fidanlarının tepe tacı gelişiminde, sarıçam ve polietilen kaplarda yetiştirilen fıstıkçamı fidanlarının tepedeki sürgün sayısı gelişiminde, tüm türlerin tepedeki tomurcuk sayısı üzerinde azalmaya sebep olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, at the Crimean juniper (JuniperusexcelsaBieb.), Oriental spruce (Picea orientalis (L.) Link.), Stone pine (Pinuspinea L.) and Scots pine (Pinussylvestris L.) seedlings, top pruning was made in order to determine susceptibility of seedlings to pruning application used. In addition, fertilizer was applied in order to investigate the effect on the number of shoots, the plant height, crown width, and apical buds from morphological characteristics of seedlings. Analyzes of morphological features of before and after pruning was evaluated at totally 210 seedlings found naturally in our country. When compared with the plant as a result of top pruning, it is seen that development of the plants height is different. In study conducted, Oriental spruce within plants studied has been the kind showing the most height rising as a result of top pruning. Looking at the plant width development, top pruning had effect at the least on Crimean juniper and the most on scots pine and Oriental spruce. Compared in terms of number of shoots on the hill, there is an increase in other species except scots pine and stone pine seedlings grown in polyethylene containers. The greatest improvements were seen at Crimean juniper seedlings. Examined in terms of the number of buds on the top, top pruning gave rise to increase at Oriental spruce (Picea orientalis (L.) and Scots pine seedlings, to decrease in other species. When changes in the morphological structures of plants in terms of fertilization were examined, it appears to be affective on height development of Crimean juniper seedlings, on width development of Crimean juniper, oriental spruce and stone pine seedlings grown in polyethylene containers, on the number of shoots in the top development of stone pine seedlings grown in polyethylene containers and scots pine seedlings, on the number of buds on the top of the all species.