Ataköy baraj gölü (Tokat) alg florası ve bazı alg türlerinin izolasyonu
Algal flora of Ataköy dam lake (Tokat) and the isolation of some species of algae
- Tez No: 337226
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KÖKSAL PABUÇCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ataköy Baraj Gölü, Alg kompozisyonu, Alg izolasyonu, Ataköy Dam Lake, Composition of Algae, Isolation of Algae
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırmada, Eylül 2011- Ağustos 2012 tarihleri arasında Ataköy Baraj Gölü'nün planktonik ve bentik alglerinin kompozisyonu incelenmiş ve bazı alg türlerinin izolasyonu yapılmıştır. Ayrıca göl suyunun fiziksel, kimyasal analizleri ve izole edilen alg türlerinin bazı biyolojik kapasiteleri (vitamin A,E ve antioksidan) ölçülmüştür. Ataköy Baraj Gölü alg topluluğunda Ochrophyta bölümüne ait algler dominant olmuştur. Alg kompozisyonunda Ochrophyta 64, Charophyta 25, Cyanobacteria 19, Chlorophyta 10, Myzozoa 2 ve Euglenozoa 1 olmak üzere toplam 121 tür tespit edilmiştir. Ochrophyta'dan Amphora ovalis, Cymbella affinis, C. cymbiformis, Denticula tenuis, Diatoma vulgare, Melosira varians, Synedra ulna; Cyanobacteria'dan Oscillatoria curviceps, O. limosa; Charophyta'dan Spirogyra varians; Chlorophyta'dan Scenedesmus bijuga türleri dominant olmuştur. Baraj gölünden Zygnema pectinatum ve Spirogyra majuscula türleri izole edilmiştir. Bu alglerin vitamin (A,E) ile antioksidan özelliklerine HPLC ve spektrofotometre'de bakılmıştır. Zygnema pectinatum, Spirogyra majuscula'ya oranla vitamin (A,E) miktarı ve antioksidan özelliği bakımından daha zengin olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, the composition of phytoplankton and benthic algae of Ataköy Dam Lake were studied and some algal species were isolated between September 2011-August 2012. In addition, the physical, chemical analysis of the lake water and biological capacities (vitamins A, E and antioxidants) of some algae species isolated from Dam Lake were measured. It was found that Ochrophyta was the dominant algal group in this dam lake. In total, 121 algae species were identified at Ataköy Dam Lake. In algal composition, Ochrophyta (64), Charophyta (25), Cyanobacteria (19), Chlorophyta (10), Myzozoa (2), Euglenozoa (1) were observed. In flora Amphora ovalis, Cymbella affinis, C. cymbiformis, Denticula tenuis, Diatoma vulgare, Melosira varians, Synedra ulna from Ochrophyta; Oscillatoria curviceps, O. limosa from Cyanobacteria; Spirogyra varians from Charophyta; Scenedesmus bijuga from Chlorophyta were dominant. Zygnema pectinatum and Spirogyra majuscula were isolated from Ataköy Dam Lake and their vitamins (A, E), properties of antioxidant were examined in HPLC and spectrofotometer. According to these measurements, amounts of vitamins (A,E) and properties of antioxidant of Zygnema pectinatum were larger compared to Spirogyra majuscula.