Türkiye'nin Bosna-Hersek ilişkileri bağlamında Bosna-Hersek'te Türkiye algısı
The perception of Turkey in Bosnia-Herzegovina in the context of Turkey's relations with Bosnia-Herzegovina
- Tez No: 337497
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET NAZMİ ÜSTE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Bosnia-Herzegovina, Turkey, The Balkans, BosniaHerzegovina?s Perception Of Turkey, Dayton Peace Accords
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Türkiye ile Bosna-Hersek ilişkileri, Bosna-Hersek'in bağımsızlığını kazandığı 1992 yılında başlamıştır. Bağımsızlığını ilan etmeden önce Yugoslavya'nın bir parçası olan Bosna-Hersek, Türkiye ile olan ortak tarih, kültür ve din bağlarını hiç koparmamıştır. Bosna-Hersek Cumhuriyeti'ni kurulduğu ilk gün tanıyan Türkiye, Bosna-Hersek'te savaşın durması ve Dayton Barış Anlaşması'nın imzalanarak barış ortamının sağlanmasında aktif rol oynamıştır. Bosna-Hersek'te var olan barış ortamı çok hassas dengeler üzerine kurulduğu için ülkenin ekonomik, siyasi ve kültürel yönden desteklenmesi, Türkiye açısından çok önemli bir sorumluluktur.Bosna-Hersek, Türkiye açısından stratejik değere sahiptir. Bir yandan Türkiye'nin Avrupa'ya açılan bir kapısı olarak değerlendirilirken, bir yandan da içinde barındırdığı Müslüman ve Boşnak unsurların Türkiye'nin ülke ile yakın ilişki içinde olmasını sağlayan bir bağ oluşturduğu görülmüştür. Türkiye'nin Bosna-Hersek'te güçlü ve güven verici bir devlet olarak görüldüğü ve özellikle Boşnakların Türkiye'ye olan sempati düzeyinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu proje kapsamında, öncelikle, iki ülke arasındaki ortak tarihi, kültürel, dini bağlar incelenmiştir. Daha sonra Bosna-Hersek'te yapılan saha araştırması ile Yugoslavya'nın çözülmesinin iki ülke arasındaki ilişkiye etkileri ve Türkiye'nin Bosna-Hersek ilişkileri bağlamında Bosna-Hersek'te Türkiye algısı sorgulanmıştır. Yapılan çalışma ile Türkiye'nin bölge siyasetine katkı sağlayacağını düşünülmektedir.nahtar Kelimeler: Bosna-Hersek, Türkiye, Balkanlar, Bosna-Hersek?te Türkiye Algısı, Dayton Barıú Anlaúması
Özet (Çeviri)
Relations between Turkey and Bosnia-Herzegovina, Bosnia-Herzegovina gained its independence began in 1992. Before declaring independence from Yugoslavia, which is a part of Bosnia-Herzegovina, Turkey and the shared history, culture and religion never broken its ties. The first day that the Republic of Turkey was established in Bosnia-Herzegovina, Bosnia-Herzegovina and the Dayton Peace Agreement was signed to stop the war played an active role in ensuring peace. However, a very delicate balance in the country was built on the existing environment for peace in Bosnia-Herzegovina's economic, political and cultural support for Turkey is a very important responsibility.Bosnia-Herzegovina, has a strategic value for Turkey. On the one hand Turkey is regarded as a gateway to Europe, on the other hand within contained within items of Muslim and Bosniak which supported to Turkey?s close relation between country was to be in contact. Turkey is seen a strong and reassuring state in Bosnia-Herzegovina and especially Bosniaks has the high level of sympathy about Turkey. Under this project, firstly, the common history between the two countries, cultural and religious ties were investigated. Then, with the field research, after break up of Yugoslavia, Turkey and Bosnia-Herzegovina?s relations the effects of the relationship between the two countries and the perception of Turkey in Bosnia-Herzegovina in the context of Turkey's relations with Bosnia-Herzegovina is questioned. With this study will contribute to Turkey's regional policy is considered.