Bir aktivist olarak aydın ve toplumsal hareketlerdeki rolü
Intellectual as an activist and the role of intellectuals in social movements
  1. Tez No: 337498
  2. Yazar: AYŞEM SEZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aydın, Elit, Siyasi Fırsatlar, Intellectual, Elite, Political Opportunities
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Aydın, toplumsal hareketlerde yer alan aktörlerden biridir. Aydının toplumsal hareketlere müdahil oluşu, 19. yüzyıl'da ortaya çıkmıştır. 19. yüzyıldan sonra her tarihsel dönemde aydının toplumsal hareketlere müdahil oluşu daha da önem kazanmış ve 1900'lü yıllarda belirgin bir hal almıştır.Aydın, kavram olarak anlamını 19. yüzyılda kazanmıştır. Bu tarihten önceki dönemlerde elit ve aydın kavramları aynı anlamda kullanılırken, 19. yüzyıl ve sonrasında elit ve aydın kavramları anlam olarak farklılaşmıştır. Bununla birlikte, aydın ve aydının içinden türediği elit kavramlarının toplumsal hareketler açısından birlikte ele alınması gerekmektedir. Özellikle, 1990'lı yıllar ve takip eden süreçte Batı'da var olan toplumsal hareketlerde elitler ve aydınlar birlikte etkin olmuşlardır.Aydınlar ve elitlerin toplumsal hareketlerle ilişkisinin niteliği ?siyasi fırsat? kavramı ile açıklanabilir. Aydınlar ve elitler, bir toplumsal hareketin ortaya çıkması için ya da oluşmuş bir toplumsal hareketin güç kazanması için siyasi fırsatlar olarak değerlendirilirler. Buna göre, onlar toplumsal hareketi yükseltir, harekete katılımın artmasını sağlar, hareketi medyatikleştirir ve güncel kılar. Bu nedenle de bir toplumsal hareketin başarı elde etmesi için siyasi fırsattırlar. Bu tez, aydınlar ve elitlerin toplumsal hareketler ile ilişkisini siyasi fırsat yapıları üzerinden tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Intellectual exists as one of actors featuring in a social movement. Engagement of intellectual into social movements as an actor of it appears as per 19th century. At all ages of the period from after 19th century, engagement of intellectual into social movements has become more and more important and it has reached to a considerable level.As a concept, intellectual has its meaning in 19th century. While referring to the same concepts before that time, the concepts elite and intellectual differed in their meanings. However the concepts intellectual and elite from which intellectual has its birth should be taken into account and considered together by means of social movements. This need has outstanded especially due to the active engagement of elites and intellectuals in politics in the social movements existing in Western societies during and after 1990?s.The quality of relationship of intellectuals and elites with social movements can be explained with the concept `political opportunity?. Intellectuals and elites are considered as political opportunities for the outbreak of any social movement or acceleration and refreshment of an already existing one. In this context, they enhance the movement, provide active participation to it, increase its media coverage and keep it up-to-date. Therefore they are the opportunities to realize the goals and gain success of the movement. This thesis discuss the relationship of elites and intellectuals with social movements by means of the nature of political opportunities.