Siyahi mücadele bağlamında Angela Davis'in hayatı ve kuramı arasındaki bağ
The bond between the life and theory of Angela Davis in the context of black movement
- Tez No: 554800
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF EKİN AKŞİT VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Siyah Feminizm, Angela Davis, Cinsiyet, Irk, Kesişimsellik, Black Feminism, Angela Davis, Gender, Race, Intersectionality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bugüne dek Türkiye'de her ne kadar kadın çalışmaları alanında pek çok çalışma yapılmış olsa da, Amerika Birleşik Devletleri'nde siyah kadınların durumu ve siyah feminizm olgusuna yeterince değinilmemiş, ırk-sınıf-cinsiyet üçlüsü hali hazırdaki çalışmalarda yeterince sorgulanmamıştır. İlgili yazın, toplumsal cinsiyet, cinsiyet rollerinin algılanışı, feminizm türleri ve farklı siyasal-sosyal disiplinlerde feminizmin yeri gibi konuları erkeklerin karşısında kadının konumuna vurgu yaparak tartışmaya çalışmıştır. Ancak, siyah kadınların toplumsal, ekonomik ve hukuki durumunun analizinde feminist hareketin önde gelen isimlerinden Angela Davis, Bell Hooks ve Patricia Hill Collins gibi kadınların düşünce dünyaları ile siyah feminist teorinin oluşumu ve gelişimine dair katkıları kritiktir. Bu konu önemlidir çünkü feminizmin kimi zaman sınıf, fakat daha çok da ırk kavramını dahil etmeyerek, eşitsizlik sorununa yaklaşan diğer kollarından farklı olarak siyah feminizm, kadınların beyaz kız kardeşleri karşısındaki konumunu ve maruz kaldıkları sömürüyü yalnızca Sanayi Devrimi ve sonrası konjonktürde değil, köleleştirilmiş siyah kadın deneyimi üzerinden de anlamaya çalışmaktadır. Angela Davis'in düşüncesi, evrensel boyuttaki siyasal teoriye hem siyah olarak hem de kadın olarak çifte baskıya maruz kalan kadınları anlamak açısından önemli katkı sağlamıştır. Bu bağlamda, bu çalışma bir aydın, aktivist ve siyasal düşünür olarak Angela Davis'i incelemeyi ve anlamayı amaçlamaktadır. Çalışmada, kaleme aldığı tüm eserler ve hakkında yazılanlar incelenmiş olup, Angela Davis'in çocukluk, gençlik ve tutsaklık döneminde yaşadıkları ile kuramı arasındaki bağ, siyahi mücadele ile anılan post-kolonyal feminizm ve kesişimsellik kavramları ışığında değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
So far in Turkey, although there have been made various researches on women's studies, the situation of women in the United States and notion of black feminism are not touched upon so much, and race-class-gender triad is not challenged in recent studies enough. Related literature has tried to discuss the concept of social gender, perception of gender roles, different kinds of feminism and the status of feminism in different political-social disciplines by emphasizing women's position vis-a-vis men. However, in the analysis of social, economic and legal status of black women, the intellectual minds of Angela Davis, Bell Hooks and Patricia Hill Collins who are the pioneers of feminist movement and their contribution to emergence and development of black feminist theory are critical. This issue is important because black feminism which is different than other kinds of feminism that approach to inequality problem as sometimes in some cases class, but more excluding“race”notion tries to understand women's position against their white sisters and exploitation they are exposed to not only through Industrial Revolution and its post conjuncture, but also slaved black women experience. Angela Davis's concern has contributed significantly to universal political theory, and to understand women who are exposed to double oppression as both black and female. In this context, this study aims to examine and understand Angela Davis as an intellectual, activist and political philosopher. In this study, all the books that she has written and written about her are examined and the relation between the experiences in her childhood, adolescence and imprisonment period and her theory is evaluated in the light of post-colonial feminism and intersectionality concepts which are referred together with black movement.