Tarihsel alan yönetiminde kritik aktörlerin yeniden örgütlenmesi: Dağlık Frigya örneği
- Tez No: 230994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SITKI ÇORBACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bürokrasi, karmaşıklık, karmaşık uyumcu sistemler, il özel idareleri birliği, tarihsel alan yönetimi, Bureaucracy, complexity, complex adaptive systems, a special provincial administration union, historical site management
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Günümüz dünyası özellikle elektronik, iletişim ve bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin etkisiyle hızlı bir değişim yaşamaktadır. Bürokratik örgütlenme anlayışı, örgütsel esnekliğe yeterince yer vermeyen, kuralcı, hiyerarşik, emir-komuta odaklı yapısı dolayısıyla dinamik çevresel şartlara uyum gösterememektedir. Doğrusal varsayımlara göre faaliyetlerini düzenleyen bürokratik yapılar, geçerli bilgi ve enformasyon çerçevesinde gerekli kararları süratli bir şekilde uygulamaya geçiremeyebilmektedir. Özellikle farklı görev ve yetki alanlarına sahip, farklı sektörlerde faaliyette bulunan çok sayıda örgütü ilgilendiren kamu politikası problemlerinin çözümünde örgütler arası koordinasyon ve işbirliğini sağlamada yetersiz kalmaktadır. Bürokratik örgütlenme anlayışının söz konusu zayıflıkları, birden fazla ile yayılı bulunan tarihsel alanların yönetimi açısından önemli bir engel oluşturmaktadır.Bu çalışmanın ana problemi, birden fazla ile yayılmış bulunan tarihsel alanlara ait tarihsel kalıntıların (kültürel mirasın) etkili bir şekilde korunması, değerlendirilmesi ve yönetimi için kritik aktör konumundaki merkezi idare, merkezi idarenin taşra örgütleri, yerel yönetimler, uzman kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerinin nasıl örgütlenmesi gerektiğidir. Araştırma, Eskişehir, Afyonkarahisar ve Kütahya illerine yayılmış, arkeolojik ve tarihsel bir değere sahip, bütünlük arz eden Dağlık Frigya'yı örnek olay olarak ele almakta ve karmaşık uyumcu sistemler yaklaşımından hareketle alternatif bir örgütlenme anlayışı sunmayı amaçlamaktadır. Araştırma, amaçsal örneklem yöntemi aracılığıyla seçilen keşfedici bir örnek olay çalışmasıdır. Çalışma, bürokrasi ve karmaşıklık teorisi kapsamında yapılan literatür taraması çerçevesinde oluşan kavramsal bir çerçeveye sahiptir. Çalışmanın analiz birimi örgütler olup; çalışmaya ilişkin temel veriler, tabakalı örneklem yöntemi yardımıyla seçilen 46 kamu, uzman ve sivil toplum kuruluşunun 49 temsilcisi ile yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlar aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın bulguları, Dağlık Frigya örneğinde olduğu gibi, tarihsel alanların yönetimiyle ilgili kritik aktörlerin örgütsel, teknik ve kültürel kapasitelerinin geliştirilmesi yoluyla entegre edilmeleri gerektiğine vurgu yapmaktadır. Bu çalışmanın başlıca önerisi ise; enformasyon paylaşımı, esnek örgüt yapısı ve değişim odaklı bir örgüt kültürü aracılığıyla kritik aktörlerin koordinasyon ve işbirliğine yardım edecek ve yerinden yönetim ilkeleri uyarınca üç ili kapsayacak şekilde bir il özel idareleri birliği kurulması gerektiğidir.
Özet (Çeviri)
Today?s world goes through a rapid change through developments in information technology. Bureaucratic organizational approach with insufficient organizational flexibility and hierarchic, formal, and control-command oriented structure cannot adapt to dynamic environmental conditions. Based on linear assumptions, bureaucratic structures may not rapidly implement necessary decisions made through valid knowledge and information. Especially, they fail to deal with public policy issues that involve the coordination and collaboration of multiple organizations and jurisdictions with different authorities and responsibilities from different economic sectors. The weaknesses of bureaucratic organizational approach inhibit the effective management of historical sites extending multiple provinces.The main problem of this research is how to organize critical organizational actors from public, nonprofit, and private sectors to protect, manage, and realize the value of remains in historical sites that stretch to multiple provinces. The study explores the case of Phrygian civilization that is historically and archeologically a whole but stretched to Eskisehir, Afyonkarahisar, and Kutahya provinces of Turkey. The study also attempts to present an alternative organizational structure based on complex adaptive system approach. The research is an exploratory case study selected through purposive sampling. It has a theoretical framework based on the literature review on bureaucracy and complexity theory. The unit of analysis is organizations. The main data are from 49 interviews with 46 public and nonprofit organizations sampled through the principles of stratified sampling. The research findings indicate that critical actors in historical sites like Phrygia need to be well integrated through the development of organizational, technical, and cultural capacities. Establishing a special provincial administration union covering the three provinces based on the principles of decentralization for helping coordinate and collaborate the critical actors through information exchange and flexible organizational structure as well as a change oriented organizational culture is the main proposal of the study.