Sağlık kurumlarında strateji haritalarının oluşturulması ve yönetsel kararlarda kullanılması üzerine bir araştırma
A research about creation of strategy maps at medical institution and usage of managarial desicion
- Tez No: 337512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖZVERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, Stratejik Yönetim, Karar Verme, Kurumsal Karne, Strateji Haritaları, Healthcare Services, Strategic Management, Making Desicion, Balanced Scorecard, Strategy Maps
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Sağlık alanında son yıllarda yaşanan gelişmeler, bireylerin sağlık hizmetleri ile ilgili beklentilerinin ve harcamalarının artması, sağlık kurumlarının sahip oldukları maddi veya maddi olmayan kaynakları etkin ve verimli kullanma gereksinimine neden olmuştur. Özellikle yüksek maliyetlerle hizmet sunan hastaneler sunduğu hizmetin kalitesinden ödün vermeden daha az maliyetle nasıl hizmet sunabiliriz sorusunun cevabını aramaya başlamışlardır. Hastanelerin ayakta kalabilmeleri için kar amacı olsun ya da olmasın finansal istikrarı sağlamaları gereklidir. Bir hastanenin finansal varlıklarını ölçmesi ve denetlemesi maddi olmayan kaynaklarını denetlemesinden daha kolaydır fakat bir işletmeyi sürdürülebilir kılan sadece maddi kaynakları değildir. Hastanenin sunduğu hizmetin kalitesi, çalışanların performansı, kendini geliştirmek ve yenilemek adına yaptığı çalışmalar, iş süreçlerinde en az hatayla sonuca ulaşılması da kurumun değerleri arasındadır. Bu açıdan bir hastanenin performansını ölçebilmek tüm bu maddi ve maddi olmayan kaynakların bir arada ele alınması ve değerlendirilmesini gerektirir.Strateji haritaları, bir işletmenin hedeflediği noktaya yani başarıya ulaşabilmesi için izlemesi gereken yolları gösteren bir stratejik yönetim modelidir. İşletme içi faaliyetlere başlıca dört perspektiften bakarak bir kurumsal karne oluşturulmasını ve neden-sonuç ilişkisiyle işletmenin izlemesi gereken yol haritasını ortaya koymaktadır. Kurumsal Karne'nin finansal boyut, müşteri boyutu, iç süreçler boyutu ve öğrenme ve gelişme boyutu olmak üzere dört perspektifi vardır ve işletmeye tüm bu boyutları bir arada ele alıp inceleme fırsatı sunar. Bu boyutlar arasında neden-sonuç ilişkilerinin ortaya konması ise strateji haritasının oluşturulmasını sağlar.Bu çalışmada ülkemizde sağlık hizmetlerinin durumu ve yapısıyla ilgili araştırmalara yer verilmiş, hastanelerde kaynakların etkin yönetilebilmesi, kaliteli hizmet sunumu ve yeniliklere ayak uydurulabilmesi için strateji haritalarının gerekliliği üzerinde durulmuş, özel bir hastanede strateji haritası uygulaması örneği verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recent developments in the area of health field, increasement of expectations and expenses of people, have forced health institutions to use their material and non-material resources effectively. Especially, hospitals that provide medical service with high cost, started looking for ways to provide cheaper service with less cost. Hospitals must maintain their financial stabilization with or without profit. It is easier to measure and control financial havings than non-financial resources. Moreover, quality of medical services, performance of employees, self-development of employees and frequency of mistakes during working process, also increases worth of institution. To conclude, evaluating performance of a hospital requires considering about all of the financial and non-financial resources.Strategy maps are management models which shows best way to reach success and goals of companies. A strategy map inspects company operations within four main perspectives. That also helps companies about creating balanced scorecard and finding the way to follow their life-cycle map. Balanced Scorecard has four main perspectives such as, financial,customer, internal process, learning and development.It provides a opportunity to inspect this 4 main perspective to companies. Relations between these perspectives and approaches create strategy map.In that study is incluled exploration about healt care services situation and system .Strategic map necessity is emphasised on how to manage resources effectively in hospital , service delivery quality, adaptiveness and Private Hospital strategy map application case study is adduced.