Riske maruz değer yaklaşımıyla portföy riskinin belirlenmesi: Vadeli işlemler piyasası üzerine bir uygulama
Measuring portfolio risk by value at risk approach: An application into futures markets
- Tez No: 337513
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN DEMİRELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal Risk Yönetimi, Riske Maruz Değer, Volatilite, Geriye Dönük Test, Financial Risk Management, Value at Risk, Market Volatility, Backtesting
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
1990?lı yıllardan günümüze kadar uzanan küreselleşme süreci ile finans sisteminin riskleri çeşitlilik kazanmış, boyutları artmış ve bu durumun neticesinde faal olan tüm firmalar etkilenmiştir. Yaşanan başarısızlıklar sebebiyle korunma amaçlı yapılandırılmış finansal ürünlerin yanında riskin ölçüm yöntemleri de ilgi görmüştür. Son küresel krizle birlikte risk analizine ve yönetimine duyulan gereksinim daha iyi anlaşılmıştır. Risk yönetiminde devrim niteliğinde olan Riske Maruz Değer (RMD) yöntemi, bugün en önemli finansal risk ölçüm yöntemlerinin başındadır. RMD; belirli bir zaman boyutunda, belirli güven düzeyinde beklenen maksimum kayıp olarak tanımlanmaktadır. Yöntem; toplam riski sadece bir değer ile özetlemektedir. RMD yöntemlerinin literatürde yer alan parametrik ve simülasyon yöntemleri başlıklarının dışında volatilitenin öngörümlemesi ile ilgilenen varyans tahmin modelleri de artık gündemde yer almaktadır. RMD?de varyans modellerinin kullanılması gerçek risk boyutunu belirlemede en etkili yöntem olduğu vurgulanmaktadır. Ancak etkin risk yönetimi için ölçümün yanında riskten korunmak için finansal araçlar da kullanılmak zorundadır. Şu anda Türkiye?de risk yönetiminde önemli yeri olan türev araçlardan biri olan vadeli işlem sözleşmeleri üzerine Riske Maruz Değer yöntemi, çalışmada asıl konuyu teşkil etmektedir. Bu kapsamda tek yetkilendirilmiş borsa olan VOBAŞ?da etkin olarak işlem gören sözleşmelerin üzerinden portföy oluşturmuş ve çeşitli metotlarla hesaplanan RMD sonuçları incelenmiştir. RMD yöntemlerinin sonuçlarının başarısı geriye dönük testler ile karşılaştırılmış ve bu durumun sonucunda Türkiye piyasasında en geçerli RMD metotunun GARCH(1,1) metotu olduğu tespit edilmiş ve kullanılması önerilmiştir. Konuya özen gösterilmesi sebebiyle, finansal riskler, sözleşmelerin taşıdığı risk çeşitleri, risk yönetim metotları hem teorik hem de uygulamalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Risk of financial systems have gained variety, have expanded their dimensions and therefore; the whole active firms are influenced by the globalisation process, which started about 1990s and continues up to the present days. Due to the insuccessful experiences, not only the financial products configured to hedging but also the methods of risk measurement have gained a reputation. Thanks to the global financial crisis, the need for risk assessment and its management is understood better. Today, the revolutionary method of Value at Risk (VaR) is the heading approach in the world of risk assessment. VaR is the expected maximum loss in a certain time interval and in a specific confidence level. Moreover, the method summarizes the total risk only as a value. In the literature, parametric and simulation methods have been applicated. Due to its current agendas, in addition to these methods, the estimation models of variance are also implemented. In VaR, using the estimation models of variance is emphasized as the most influential method at determining the size of the real risk. Nevertheless, both assessment of risk and financial intruments have to be utilized as an reinforcement so as to hedge for an effective risk management. Currently, the methods of VaR, which is one the prominent derivatives, on forward contracts is the main issue of the study. In this context, portfolios are created by active contracts of Turkish Derivatives Exchange (TURKDEX), the only authorized stock market, and the results of VaR calculated by using diverse methods have been examined. The success of the results of VaR methods was compared with backtesting and as a result of this, the most valid method in Turkish Market is identified as GARCH(1,1) method and is recommended. Because of its reputation, financial risks, the various risks of contracts and risk management methods have been carefully vetted not only the theoretically but also practically.