Hastaların özel bilgilerini korumaya ilişkin politikalar: Bir uygulama örneği
Policies about protection of patient's privacy: A practical example
  1. Tez No: 337515
  2. Yazar: SEVGİ IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLCA SÜRGEVİL DALKILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta, Hasta Hakları, Gizlilik, Mahremiyet, Mahremiyet Makkı, Patient, Patients Right, Privacy, Privacy Right
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İnsan haklarının bir uzantısı olan ve insan hakları ile birlikte evrimleşen hasta haklarından olan mahremiyet, kişinin en temel haklarından biridir. Hastanın, açıklandığı taktirde maddi manevi zarar görme ihtimali bulunan bilgilerinin açıklanmamasına yönelik isteği, hastanın mahremiyetini oluşturmaktadır. Bir devlet hastanesinde görev yapan doktor ve hemşirelerin hasta mahremiyetine yönelik görüşlerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma, 63?ü doktor, 51?i hemşire toplam 114 kişiye uygulanmıştır. Çalışmanın verileri, doktor ve hemşirelerin mahremiyete yönelik görüşlerinin belirlenmesi amacıyla hazırlanan anket formu aracılığı ile toplanmış ve SPSS for Windows 20.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesi sonucunda doktor ve hemşirelerin hasta mahremiyeti konusunda yeterince bilgi sahibi olmadığı ve mahremiyete gereken önemin verilmediği görülmüştür. Ayrıca hastanede mahremiyete saygı gösterilecek uygun bir fiziksel ortamın da bulunmadığı düşünülmektedir. Katılımcıların mahremiyete yönelik görüşleri değerlendirildiğinde de mahremiyete saygı gösterilmesinin olması gereken bir konu olarak değerlendirildiği görülmüştür. Dolayısıyla mahremiyetin korunması temenni boyutunda kalmış ancak gerçek durum göz önüne alındığında ise mahremiyete yeterince önem vermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Privacy, which is an extension to human rights and evolving with patients rights, is one of the basic rights of a person. The wish of patient about the data which can damage him/her in moral and material in case of announced consists privacy. This study, which is aimed to determine of opinions of doctors and nurses who work for a state hospital, has been performed to total of 114 person consist of 63 doctors and 51 nurses. Data about study obtained by questionnaire form about determining opinions about patients privacy of doctors and nurses and analyzed with SPSS for Windows 20.0. As a result of the data analysis, it has been seen that doctors and nurses has not enough knowledge about patients privacy and it has been seen that necessary importance is not given to privacy. Also, it has been thought that the hospital doesn?t have physical environment to respect patient?s privacy. When evaluate opinions of participants, it has been seen that to respect to privacy is a subject which is has to be. Accordingly privacy protection situtation is just a word but in actual situation it has been seen that necessary importance is not given to privacy.