Descartes'in etik anlayışı
Descartes conseption of ethics
  1. Tez No: 337519
  2. Yazar: NİLİFER ÜNALDI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Etik, Fizik, Metafizik, Geçici Ahlak, Yetkin Ahlak, İrade, Hata, Ethics, Physics, Metaphysics, Provisional Morality, Competent Ethics, Free Will, Error
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmanın amacı Onyedinci yüzyılın en önemli filozoflarından biri olan Descartes?ın etik anlayışını incelemektir. Birinci bölümde, etiğin ardalanı olarak filozofun fizik ve metafizik üzerinde durduk ve filozofun yöntemini ortaya koyduk. Metafizik başlığında ruhun varlığı, ruh ve beden hakkında filozofun dualist yaklaşımı, Tanrı kavramı ve Tanrı ile duyulur dünyanın varlığının kanıtlanması konularını ele aldık. İkinci bölümde ihtirasları, bunların iki ayrı töz olarak ruh ve beden arasındaki iletişimde nasıl ortaya çıktıklarını, çeşitlerini, etkilerini ve etik manada nasıl kontrol edilebileceklerini açıklamaya gayret ettik. Üçüncü bölümde ise, düşünürün ahlak konusunda, tüm kitaplarında ve değişik zamanlarda öne sürdüğü görüşlerinin bir incelemesini yaptık. Bu başlığın ilk konusu olarak, filozofun ahlak görüşlerinde başat bir yer tutan irade kavramının inceledik. Filozofun Geçici Ahlak ve Yetkin Ahlak Kurallarını ve bunların aralarındaki benzerlik ve farklılıkların ayrıntılı bir analizi ile, ahlakın temel kavramları olan bilgelik, mutluluk ve erdem kavramlarını inceledik. Son olarak da Descartes Ahlakı?nın toplumsal boyutuna değindik. Sonuç bölümünde, Descartes?in etik anlayışıyla ilgili olarak bu çalışmada ulaşılan sonuçları ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
The purpose of the this study is to analyze the Descartes' ethical view who is one of the most important philosophers of seventeenth century. In the first chapter, we have investigated philosopher?s view about the method, physics and metaphysics as a background of the ethics. In the title of metaphysics we have discussed subjects of the existance of the soul, the dualist approach of the philosopher about spirit and body, the concept of God and proof of the existance of the God and external world. In the second part, we have attempted to explain the ambitions and how they emerged from communication between the sould and body as a two seperate subjects, their types, their effects and way of controlling them in ethical sense. In the third section, we have studied of thinker?s view of ethics which he put forward in his books and in various times. In this section of the title, we have discussed concept of the will taking a major place in the conception of ethics of philosopher. We have examined the rules of provisional moral code and competent morality of the philosopher by making detailed analysis of similarities and differences between them with the concepts of morality that is wisdom, happiness and virtue. And finally we have touched on the social dimension of Descartes? ethics. In the conclusion, we have tried to reveal Descartes's concept of ethics in relation to the results achieved in this study.