Kurumsal yönetim anlayışında mülkiyet yapısının performans üzerindeki etkisi: Türk bankacılık sisteminde bir uygulama
The effect of ownership structure on performance in the frame of corporate governance: An application in Turkish banking sector
- Tez No: 337521
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖCAL USTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Mülkiyet Yapısı, Kontrol Yapısı, Yönetim Yapısı, Finansal Performans, Corporate Governance, Ownership Structure, Control Structure, Management Structure, Financial Performance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Küresel finansal krizler ile firma iflas ve dolandırıcılıklarının büyük boyutlara ulaşmasının ardından ülke veya firma temelinde kurumsal yönetim politikalarına gereken önemin verilmediği sonucuna ulaşılmıştır. Firmaların gerek iç gerekse dış piyasalarda faaliyetlerini sürdürebilmeleri ve meydana gelen ekonomik veya teknolojik değişimlere ayak uydurabilmeleri açısından kurumsal yönetim ilkelerinin uygulama alanı bulması büyük önem arz etmektedir.Kurumsal yönetim; şeffaflık, hesap verebilirlik, sorumluluk ve adillik ilkeleri doğrultusunda firma yönetimi ile tüm menfaat sahipleri arasındaki ilişkileri belli bir düzen içerisine sokan kurallar ve uygulamalar bütünüdür. Firma yönetimi menfaat sahipleri ile olan ilişkilerini sözü edilen dört ilke çerçevesinde şekillendirmek durumundadır. Kurumsal yönetim uygulamaları etkin olarak nitelendirilmeyen ülkeler veya firmalar, yatırımcılar açısından cazibesini kaybetmekte ve yaşanan kayıplar önemli boyutlara ulaşmaktadır. Dolayısıyla, özellikle ekonomiye büyük ölçüde yön veren ve reel sektöre finansman sağlayan bankacılık sektöründe kurumsal yönetim uygulamalarının etkin bir yapıya sahip olması gerekmektedir.Çalışmada bankaların mülkiyet,kontrol ve yönetim yapıları incelenerek söz konusu değişkenlerin finansal performans üzerinde herhangi bir etkiye sahip olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, İMKB? de işlem gören bankaların 2007-2011 dönemine ilişkin verileri kullanılarak, finansal performans göstergesi olarak ele alınan aktif karlılığı, özsermaye karlılığı, takipteki kredilerin toplam krediler içerisindeki payı ve sermaye yeterlilik oranlarının mülkiyet, yönetim ve kontrol yapıları ile olan ilişkisi panel veri analizi yöntemiyle incelemeye alınmıştır. Araştırma kapsamında istatistiki ve ekonometrik modellerin sınanmasında MS-Excel ve E-Views programından yararlanılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda genel olarak, bankaların karlılık değişkenleri ile en büyük hissedarın sermaye payı arasında pozitif bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca halka açıklık oranının takipteki kredilerin toplam krediler içindeki payını ve sermaye yeterlilik oranını negatif yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is came to the conclusion that it hasn?t been given due importance to the corporate governance policies in country or company terms once after the global financial crises and company corruptions occurred. The fact that the corporate governance principles are practiced as required in all companies is of vital importance in terms of maintaining the operations effectively in both domestic and foreign markets and of complying with the technological changes. Corporate governance is the body of rules and practices regulating the relationship between the company management and all stakeholders in accordance with the transparency, accountability, responsibility and fairness principles. Company management has to give shape the so-called relationship within the frame of these four principles. The countries or companies having the inefficient corporate governance practices lose their appeal in terms of the investors and the losses reach to a great extent. Therefore, especially the corporate governance practices in banking sector vastly steering the economy should have an effective form.In this study, it is aimed to determine whether the ownership, control and management structure variables affect the financial performance of the ISE-listed banks. In this direction, the relationship between the financial performance variables and the above-mentioned independent variables are tested by panel data analysis by using the financial data as to 2007-2011 periods. Excel and E-views software are used for the analyses. The outcome of the study reveals that there is a positive relationship between the profitability variables and the share of top shareholder. On the other hand, it is determined that the free float rate affects the share of non-performing loans in total loans and capital adequacy ratio negatively.