Türkiye-Rusya arasındaki mevcut ulaştırma ağının analizi ve çoklu ulaştırma sistemleri alternatiflerinin geliştirilmesi
Analysis of existing transport network between Turkey and Russia and development of multi modal transport system alternatives
- Tez No: 337524
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER ESMER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Denizcilik, Ulaşım, İşletme, Marine, Transportation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çoklu Ulaştırma, Rusya Federasyonu, Türk Doğaltaş Sektörü, AHP, Hedef Programlama, Multi Modal Transport, Russian Federation, Turkish Natural Stones Sector, AHP, Goal Programming
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 334
Özet
Dünya ticaretinin büyümesine bağlı olarak ulaştırma ağlarının önemi artmış ve bu da beraberinde daha verimli, sürdürülebilir ve çevre dostu olan çoklu (multimodal) , modlararası (intermodal) ve kombine (combined) taşımacılık gibi ulaştırma sistemlerinin önemini güçlendirmiştir. Son yıllarda karayollarında yaşanan trafik sıkışıklığı, artan kazalar, gürültü, sınır geçişi sorunları, azalan enerji kaynakları ve artan çevresel sorunlar ülkeleri her bir taşıma modunun avantajlarından yararlanarak, optimum taşımacılık hizmetleri yoluyla sürdürülebilir taşımacılık politikalarına yöneltmiştir. Artan rekabet koşullarında müşterilerine daha iyi hizmet vermek isteyen uluslararası taşımacılık işletmeleri, değişen talep koşullarında ulaştırma hizmet sağlayıcılarının geliştirdiği çoklu taşımacılık gibi yeni ulaştırma alternatiflerinden faydalanmaktadırlar. Aynı zamanda bölgeler arası ve uluslararası ticaretin artmasına bağlı olarak ulaştırma sektöründe meydana gelen yeni trendler, yeni yük ve yolcu trafiğine daha iyi hizmet verebilmek için ortaya çıkan bir zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmada Türkiye-Rusya arasındaki ticarete hizmet veren/verecek çoklu ulaştırma sistemleri alternatiflerinin değerlendirilmesi yapılmıştır. Çalışma kapsamında Türkiye?den Rusya?ya işlenmiş doğal taş ihracatı alanında beş farklı çoklu ulaştırma rotası belirlenerek bu rotalardan optimum olanını seçebilmek için çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır. Çoklu ulaştırma maliyet modeli, hedef programlama ve AHP gibi üç farklı yöntem bir arada kullanarak optimum rotanın seçimine yardımcı olacak bir çözüm sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The importance of transportation networks has increased in relation with the increase of global trade, and this has resulted in strengthening the existence of more efficient, sustainable and eco-friendly transport systems as multimodal, intermodal and combined transports. Traffic jams at highways, increased accidents, noise, cross border problems, decreasing energy resources and increasing environmental problems of the recent years have drown the countries to the sustainable transportation policy by optimal transport services using the advantages of each transport modes. In increasing competitive conditions international transportation operators who try to provide better services to their customers are using the transport alternatives like multimodal transport newly developed by transport services providers in changing requirements conditions. At the same time new trends that have been developed in transport sector in relation with the increase of inter regional and international trade have become the necessity which emerged for better services in new cargo and passenger traffic. Assessment of the multimodal transport system alternatives that serves / will serve the trade between Turkey and Russia has been carried out in this study. In the scope of this study five different multimodal transport routes have been determined in the sphere of natural stones export from Turkey to Russia and various assessments have been carried out in order to be able to choose the most optimal choice of those routes. Three different methods which are multimodal transport cost models; goal programming and AHP have been used to provide a solution that will be helpful for the choice of optimal route.