Çalışanların örgütsel özdeşleşme düzeylerinin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde psikolojik sermayenin rolü
The role of psychological capital in the effect of organizational identification levels of employees on organizational silence
- Tez No: 810776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN ERTUFAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Özdeşleşme, Psikolojik Sermaye, Örgütsel Sessizlik, Organizational Identification, Psychological Capital, Organizational Silence
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, çalışanların örgütsel özdeşleşme düzeylerinin örgütsel sessizlik üzerindeki etkisinde psikolojik sermayenin rolünün belirlenmesidir. Bu doğrultuda örgütsel özdeşleşme, psikolojik sermaye ve örgütsel sessizlik kavramları ile ilgili literatür ortaya konulmuş ve kavramlar arasındaki ilişkileri incelemek için gerekli analizler uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemi bu çalışma kapsamında seçilmiş olan bir sivil toplum kuruluşunda çalışan 415 kişiden oluşmaktadır. Katılımcılara ait veriler Demografik Bilgi Formu, Örgütsel Özdeşleme Ölçeği, Psikolojik Sermaye Ölçeği ve Örgütsel Sessizlik Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26, AMOS 24 ve SPSS Process Makro paket programları kullanılarak korelasyon analizi, bağımsız örneklemler t-testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve aracılık rolünü incelemek amacıyla Bootstrap yöntemini esas alan regresyon analizi uygulanmıştır. Uygulanan analizler sonucunda, çalışanların örgütsel özdeşleşmeleri ile psikolojik sermayeleri arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki; örgütsel özdeşleşme ile örgütsel sessizlik arasında ise negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Psikolojik sermaye ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkinin negatif yönlü olduğu görülmüştür. Ayrıca uygulanan aracılık analizlerine göre, örgütsel özdeşleşme ile örgütsel sessizlik arasındaki ilişkide, psikolojik sermayenin aracılık rolünün olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the role of psychological capital in the effect of organizational identification levels of employees on organizational silence. In this direction, a literature review was conducted on the concepts of organizational identification, psychological capital and organizational silence, and the necessary analyses of these concepts were applied to determine the relationships between them. The sample of the research consists of 415 people working in the a non-governmental organization and selected within the scope of this study. The data belonging to the participants were collected by using the Demographic Information Form, Organizational Identification Scale, Psychological Capital Scale and Organizational Silence Scale. Correlation analysis, Independent Samples t-test, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis H test and Regression Analysis based on Bootstrap method were applied to the obtained data using SPSS 26, AMOS 24 and SPSS Process Macro package programs in order to examine the role of mediation. As a result of the applied analyses, it was found that there is a positive significant relationship between employees' organizational identification and their psychological capital, and a negative significant relationship with between organizational identification and organizational silence. It has been found that psychological capital has a negative significant relationship with organizational silence. In addition, according to the applied mediation analyses, it has been found that there is an intermediary role of psychological capital in the relationship between organizational identification and organizational silence.