Türk özel limanlarının etkinlik ve verimlilik analizi
Efficiency and productivity analysis in Turkish private ports
- Tez No: 337555
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEL ZAFER ORAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liman Etkinliği, Liman Verimliliği, Liman Kapasitesi, Seaport Efficiency, Seaport Productivity, Seaport Capacity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Liman etkinlik ve verimlilik ölçümleri için sıklıkla göreceli etkinlik analizleri kullanılmaktadır. Literatürde saptanan göreceli etkinlik analizleri sadece konteyner terminalleri için uygulanmış genel ve kuru dökme yük terminalleri için bir metodoloji belirlenmemiştir. Liman işletmelerinin potansiyellerini ölçebilmeleri için tek başına göreceli analiz metodolojileri yeterli olmamaktadır. Liman işletmelerinin kendi bünyeleri içinde de verimlilik ve etkinlik ölçümleri gerçekleştirebilecekleri yöntemlere ihtiyaçları vardır.Bu çalışma ile Türk özel limanlarının yapısına uygun, liman etkinlik ve verimlilikleri ile ilgili bilgi edinmek isteyen birçok tarafın uygulayabileceği,uygulama aşamaları net olarak tanımlanmış ve tüm yükleri elleçleyen limanlara uygulanabilecek etkinlik ve verimlilik ölçüm modelleri geliştirilmesihedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Relative analysing techniques are often used for seaport?s efficiency and productivity measurements. Relative efficiency and productiviy analysis are only conducted on container terminals and there has never been a methodology explained for efficiency and productivity analysis of general and dry bulk cargo in the litterature. Relative efficiency and productivity analysing methodologies alone is not enough for seaport enterprises to determine their self potentials. Seaport enterprises needs techniques that would enable themselves to determine their inherent efficiency and productivity.With this study, it is aimed to develop well defined efficiency and productivity measuring models that can be conducted on all types of cargohandling terminals, which is suitable for all parties willing to have information about seaport?s efficiencies and productivities.