Nesâî ve tefsirindeki metodu
Nesâî and his commentary method
- Tez No: 337583
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nesâî, tefsir ve hadis, Nesâî, Qur?an, Commentary
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Nesâî, hicrî üçüncü asrın önde gelen âlimlerinden biridir. O, örnek şahsiyeti ve ilmî birikimi ile önemli eserler kaleme almıştır. Özellikle Kütüb-i Sitte içerisinde yer alan ?sünen? adlı hadis kitabıyla bilinmektedir. Onun, hadis ilminin yanında tefsir ve fıkıh gibi ilimlerde de söz sahibi olduğu bilinmektedir.?Nesâî ve Tefsirindeki Metodu? adlı bu çalışmamız, Nesâî'nin Kur'an-ı Kerim'i açıklama metodunu ortaya koymayı hedeflemektedir. Üç ana bölümden oluşan bu tezin birinci bölümü Nesâî'nin ilmî şahsiyetine ayrılmıştır. Bu bölümde onun yaşadığı asrın siyasî, ilmî ve kültürel durumu ortaya konulmuş, hayatı, ailesi, hocaları, eserleri ve ilmî şahsiyeti hakkında bilgi verilmiştir.İkinci bölümde, Nesâî'nin tefsir eseri muhteva ve yöntem açısından ele alınmıştır. Eserinde rivayet yöntemini kullanan Nesâî, tefsirine hadisci kimliğini de yansıtmıştır.Üçüncü bölüm, Nesâî'nin eserindeki tefsirle alakalı rivayetlerin dinî ilimler yönünden tahliline ayrılmıştır. Bunu yaparken rivayetleri, fedâilü'l-Kur'an, dil ve lügat, Mekkî ve Medenî ayetler, sebeb-i nüzûl, nâsih ve mensûh ve kıssa bilgisi yönünden ele aldık. Yine bu bölümde ayetlerin kelâm, ahkâm ve ahlâk yönünden yapılan yorumlarına yer verilmiştir.Sonuç kısmında ise, bu üç bölümün kısa bir değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nesai, lived in the third century AH, is one of the century's leading scholars. He hasan exemplary personality and scientific know ledge, and is the author of important works. His workin hadith was included in Kutub-i Sitte books. In addition to the science of hadith, he is known to have a say in the other Islamic sciences, such as fiqh and tafsir.This study entitled "Nesâî and His Commentary Method? aims to reveal Nesâî's method of description of the Holy Quran. This thes is consists of three main sections. The first section of this thesis is allocated to Nesâî's scientific personality. In this section, political, scientific and cultural status of the century in which he lived has been revealed and information is provided about this life, family, teachers, personality and scientific works.In the second section, the work of Nesâî in tafsir was discussed in terms of content and method. Nesâî sesnarrative method in his interpretation and reflectshis identity of the traditionistin his tafsir.The third section has been devoted to the analysis of Nesâî's tafsir in terms of religious sciences. Here his work was analyzed in terms of fadaelu'l-Qur'an, language and vocabulary, Makki and Madani, sabab en-nuzul, naseh and mensuh and the information of the past. Also in this section, his interpretation of the verses is givenin terms of theological, legal and moral judgments.In the conclusion, however, a short assessment of the sethree sections and results achieved are described.