Yeniden üretim sistemlerinin stok kontrolünde hedef programlama uygulaması
Goal programming approach for stock control of remanufacturing systems
- Tez No: 337664
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stok Yönetimi, Stok Kontrol, Tersine Lojistik, Yeniden Üretim, Hedef Programlama, Stock Management, Stock Control, Reverse Logistics, Remanufacturing, Goal Programming
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Küreselleşmenin etkisinde sınırların kalkması ve işletmelerin sınırları aşarak Dünya'nın her yerinde faaliyetlerini sürdürmeye başlamasıyla derinleşen rekabet, hızlı ve isabetli karar almayı işletmeyi ayakta tutan bir süreç haline getirmiştir. İşletmeler bu söz konusu kararları alırken, işletmenin içinden ve dışından bir çok değişkeni hesaba katmalı ve işletmeye en fazla katma değeri sağlayacak olan kararı almalıdır. Son yıllarda işletmeler bu kararları alırken kalitatif ve kantitatif karar verme tekniklerinden faydalanmaktadırlar. Faydayı ön planda tutan işletmeler, geçmiş deneyimlerinden yararlanarak kendilerine uzun vadede başarıyı getirecek olan bazı gerçekçi hedefler koymak zorundadır. Bu hedefleri koyarken karşılaşılacak bir çok belirsizlik ve işletmenin göz önünde bulundurması gereken bir çok kısıt vardır. İşte bu belirsizlik ortamında işletmenin koyduğu gerçekçi hedefleri doyuma ulaştırması ve bu bilgiler ışığında geleceğini şekillendirmesi gerekmektedir. Bu da Çok Amaçlı Karar Verme metotlarından Hedef Programlama ile mümkündür. Bu tez çalışmasında otomotiv yedek parça sektöründe faaliyet gösteren, Sismak Otomotiv A.Ş.'nin LES yeniden üretim sistemi ürün portföyünden, üç ürün için üç dönemlik stok kontrol politikası hedef programlama ile modellenmiş ve çözülmüştür. Çözüm sonucunda ulaşılan değerler ile işletmenin kendisine koyduğu hedefler karşılaştırılarak yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
As globalization has removed borders, and companies have started to carry out cross-border activities all over the world, economic competition has become deeper. Therefore, making quick and right decisions has become important for the survival of companies, in parallel. When companies are to make such vital decisions, they must consider many internal and external variables and take the decisions which are supposed to provide the highest added value to the company. Considering developments in the global market, companies have started to use qualitative and quantitative decision-making techniques in recent years.Companies must use previous experiences to set realistic goals that will bring them success in the long term if they give importance to their profit. However, there are several uncertainties and limitations that should be considered during that goal setting process, and companies must achieve their goals and shape their future in the light of this information despite this uncertain environment. Companies can make this happen with Goal Programming a multi-objective decision making method.In this thesis study, we analyzed the stock control policy of Sismak Automotive Inc., which serves in the automotive spare parts industry. In the scope of the study, we generated goal programming models of 3-term stock control policies for 3 products within the LES remanufacturing portfolio and solved these models. Afterwards, we interpreted the solutions by comparing them with the goals of the company.