Ebüssuûd Efendi'nin tefsiri'nde Esbâb-ı Nüzûl
Ebüssuûd Efendi's comments on Esbâb-i Nüzûl (the reasons for descend)
  1. Tez No: 337669
  2. Yazar: İBRAHİM KURŞUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZİYA ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ebüssuûd, Ebüssuûd Tefsiri, Esbâb-ı Nüzûl, Ebüssuûd, Ebüssuûd Commentary, Esbâb-ı Nüzûl
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tez, Ebüssuûd Efendi?nin ?İrşâdü?l-Akli?s-Selîm ilâ Mezâyâ?l-Kitâbi?l-Kerîm? adlı tefsirinde, esbâb-ı nüzûl rivayetlerine yaklaşımını konu edinmektedir.Bu tez, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır.Giriş?te, araştırmanın konusu ve önemi ile araştırmanın amacı ile yönteminden bahsedildi.Birinci bölümde, önce Ebüssuûd Efendi?nin hayatı, ilmi kişiliği, eserleri ve tefsiri tanıtıldı. Daha sonra esbâb-ı nüzûlün tanımı, esbâb-ı nüzûlü bilmenin yolu ve esbâb-ı nüzûlü bilmenin önemi izah edildi. Son olarak da Ebüssuûd Efendi?nin esbâb-ı nüzûl kaynakları açıklandı.İkinci bölümde, müfessirin esbâb-ı nüzûl rivayetlerini takdim ederken kullandığı tabirler ve rivayetlerin isnadı incelendi.Üçüncü bölümde, müfessirin esbâb-ı nüzûlü nerede ve nasıl kullandığı, bu rivayetleri nasıl değerlendirdiği anlatılmaya çalışıldı. Tüm bu konular örneklerle izah edilerek müfessirin esbâb-ı nüzûl konusuna yaklaşımı açıklığa kavuşturuldu.ez, bir değerlendirme ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the subject of Ebüssuûd Efendi?s approach to the accounts of reasons for descend in his interpretation called ?İrşâdü?l-Akli?s-Selim ilâ Mezâyâ?l-Kitâbi?l-Kerim? This thesis is comprised of an Introduction and three Sections.In the Introduction the subject and significance of the Research, its purpose and method were explained. In the first section Ebüssuûd Efendi?s life, scientific characteristics, works and interpretations were introduced. Later the definition of Esbâb-ı Nüzûl, how to recognize Esbâb-ı Nüzûl and the importance in knowing esbâb-ı nüzûl were explained. Finally the sources of Ebüssuûd Efendi?s esbâb-ı nüzûl were disclosed.In the second section, the terms that the interpreter uses when introducing esbâb-ı nüzûl and attributions of the accounts were examined. In the third section how and where the interpreter uses esbâb-ı nüzûl and how he assesses the accounts was attempted to be explained. All of these subjects were explained with examples to clarify the approach to the subject of esbâb-ı nüzûl.The thesis was concluded with a summary analysis.