Bölgesel kalkınma politikası aracı olarak kalkınma ajansları: Türkiye'de bölgesel potansiyelin değerlendirilmesi açısından Mevlana Kalkınma Ajansı örneği
As a item of regional development policy, development agencies: Mmevlana Development Agency in terms of evaluation of regional potential in Turkey
  1. Tez No: 337724
  2. Yazar: NESLİHAN ERTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KARAÇOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bölge, Bölgesel Kalkınma, Bölgesel Kalkınma Politikası, Bölgesel Kalkınma Ajansları, Mevlana Kalkınma Ajansı, Region, Regional Development, Regional Development Policy, Regional Development Agency, Mevlana Development Agency
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 274
Özet
Ulusal kalkınmanın, çeşitli toplum kesimleri ve bölgeler arasında dengeli bir işbölümü ile gerçekleştirilmesi ve buna paralel olarak kalkınmanın getirilerinin de kesimler ve bölgeler arasında dengeli dağılımı kalkınma planlarının en öncelikli konuları arasında yer almıştır. Ekonomik refahın, bölgeler arasında, kısacası mekânda dengeli dağılımının sağlanması, günümüz toplumlarında sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak ortaya çıkmaktadır. Bu politika, aynı zamanda ekonomik ve sosyal uyum ile toplumsal istikrarın önemli unsurları arasında yer almaktadır. Günümüzün gelişmiş toplumlarında, genel büyüme oranı ve ortalama gelir düzeyi, kalkınmışlığın tek göstergesi olarak görülmemektedir. Artık bu gelirin nasıl bir yapıda, hangi kesimlerin katkısıyla üretildiği ve kesimler arasında ve mekânda nasıl dağıldığı da gelişmişlik göstergeleri arasında zikredilmektedir. Ayrıca, büyümenin ve gelişmenin sürdürülebilirliği bu hususları dikkate alan bir yönetim ve üretim yapısının varlığıyla doğru orantılı görülmektedir. Türkiye, Avrupa Birliği?ne giriş süreciyle birlikte uzun yıllardır uygulamakta olduğu teşvik sistemi üzerine oturan bölgesel gelişme politikalarını terk ederek yeni bir uygulama içine girme aşamasındadır. Avrupa Birliği?nin bütün aday ülkelere benimsettiği bu yeni yaklaşım; sermayeyi, özel sektörü ve bölgesel rekabeti ön planda tutmaktadır. Bu yeni yaklaşımın temel kurumu, bölgesel kalkınma ajanslarıdır. Bölgesel gelişme farklarını ortadan kaldırmayı amaçlayan bölgesel kalkınma ajanslarının temel amacı; hizmetler vererek bölgedeki ekonomiyi canlandırmak, bölgesel yatırımları artırmak, bölge halkının kalkınmaya katılımını sağlamaktır. Çalışmamızın birince bölümünde kavramsal bölge, bölgesel dengesizlik, kalkınma politikaları açıklanarak Türkiye ve Avrupa?daki kalkınma politikaları incelenmiştir. İkinci bölümde bölgesel kalkınma ajansları kavramları, tarihsel süreci açıklanarak Türkiye, Avrupa ve Dünya?dan örneklerle açıklanmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise Mevlana Kalkınma Ajansı örnek alınarak TR52 Düzey 2 Bölgesi?ne sağladığı katkılara ve günümüze kadar yapmış olduğu faaliyetlere değinilmiş ajans hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
National development, a balanced division of labor between the various sections of society and regions, in parallel with the development, implementation and benefits of the balanced distribution of sectors and regions, has been involved in the development plans of the priority issues. Economic prosperity between regions, in short, ensure balanced distribution of space, is emerging as a requirement in today's societies, the concept of the social state. This policy, but also with economic and social cohesion is one of the important elements of social stability.In today's advanced society, the overall growth rate and the average income level, cannot be seen as the only indicator of development. The structure of this income, the contribution of which segments are produced and how it is distributed between sectors and space incorporated are also the indicators of development anymore. In addition, the sustainability of growth and development and production of a management structure that takes into account the presence of these issues are directly proportional. Turkey, with the process of accession to the European Union, is implementing a system of incentives leaving the implementation of regional development policies that has been used so far, and is about to enter a new phase. The main purpose of the regional development agencies which aims to eliminate the regional development differences is; stimulating the economy by providing services in the region, increasing investments and the participation of people in the region to ensure the development.In the first part of this study, development policies in Turkey and Europe are examined by explaining the conceptual territory, regional imbalance, development policies. In the second part, the concepts of regional development agencies are explained with the examples from Turkey, Europe and the World by its historical process. In the final part of the study, modeled on the Rumi Development Agency; informations about the agency are given and its contributions to the TR52 NUTS 2 Region and the activities done up to present are mentioned.