Pervâne Bey mecmuası (İnceleme-Metin)
The collection of Pervâne Bey (Examination-Text)
- Tez No: 337754
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AVŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nazire, Nazire Mecmuaları, Pervâne Bey, Nazire (Imitatio), Nazire Collections, Pervâne Bey
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 5197
Özet
Nazire mecmuaları, genellikle aynı veya birbirine yakın yüzyıllarda yaşamış birçok şairin şiirlerini bir arada bulunduran değerli kaynaklardır. Bunlar, yazıldıkları dönemdeki edebiyat beğenisini vermeleri, şairlerin divanlarında bulunmayan şiirlerini içermeleri, tezkirelerde adı geçmeyen şairlerin şiirlerini ihtiva etmeleri, divanı olmayan ya da bilinmeyen bir şairin şiirlerini tespit etmeye katkıları bakımından edebiyat tarihimiz için önemli kaynaklardır.Nazire mecmualarının bazılarının kim tarafından derlendiği/düzenlendiği belli değilken bazılarının derleyicisi bellidir. Edebiyatımızda derleyeni belli nazire mecmualarının sayısı oldukça azdır. Bunların en önemlilerinden biri 16. yüzyılda Pervâne Bey tarafından düzenlenen nazire mecmuasıdır. Bu mecmuada 550 şairin 7345 zemin ve nazire şiirine, ayrıca nazirelerin arasında yer alan 74 şairin 827 geçiş şiirine yer verilmektedir.Bu çalışmayla, Pervâne Bey Mecmuası?nın metni ortaya konulmuş, eser ayrıntılı olarak tanıtılmaya çalışılmış; böylece edebiyat tarihimiz için çok önemli olan bir kaynak edebiyatımıza kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The nazire collections are valuable documents comprising the poems of many poets who were alive in the same or near centuries. The factor making nazires important and valuable is that the nazires carry the features of important information related the history of literature over time. These collections have many contributions to our history of literature since they indicate the fancies of their era and influences among poets and, besides, they exhibit hundreds of poems of many poets whose names are not available in other sources.As the collectors of some nazire collections are known, it is not clear who composed or collected the some other collections. The number of collectors known of nazire collections is restricted to a very few. The one of important nazires is the Collection of Pervâne Beg that was collected by Pervâne Beg. This collection is a very big nazire collection comprising 7345 poems of 550 poets sorted by elifba (Arabic alphabet) and meters of the poems, and 827 poems of 74 poets between the imitatios. Within this study, the text of Collection of Pervâne Beg with criticism put forward and collection have introduceded. So, a very important source our history of literature have been earned to our literature.