Relapsing remitting multipl skleroz tanılı hastalarda mizaç ve karakter, depresyon ve anksiyete
Temperament and character, depression and anxiety in patients with relapsing remitting multiple sclerosis
- Tez No: 337809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. MURAT EMÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, relapsing remitting multipl skleroz, kişilik, mizaç, karakter, depresyon, anksiyete, Multiple sclerosis, relapsing remitting multiple sclerosis, personality, temperament, character, depression, anxiety
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Multipl Skleroz (MS) hastalarında depresyon ve anksiyete sıklıkla bildirilmektedir. Pek çok çalışma MS hastaları ile sağlıklı kontroller arasında kişilik farklılıklarını belgelemiş olsa da kişilik boyutlarınn depresyon ve anksiyete ile ilişkisini araştıran çalışmalar çok sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı relapsing remitting multipl skleroz (RRMS) tanılı hastaları sağlıklı kontrollerle mizaç ve karakter, depresyon ve anksiyete açısından karşılaştırmak, mizaç ve karakterin depresyon, anksiyete ve klinik özelliklerle ilişkisini incelemektir. Yöntem: Bir üniversite hastanesi ayaktan MS polikliniğine başvuran ve çalışma ölçütlerini karşılayan 71 RRMS tanılı hasta ve yaş ve cinsiyet açısından eşleştirilmiş 50 sağlıklı kontrol çalışmaya alınmıştır. Tüm katılımcılara sosyodemografik ve klinik bilgilere yönelik yarı-yapılandırılmış görüşme formu, Mizaç ve Karakter Envanteri, Beck Depresyon Envanteri ve Beck Anksiyete Envanteri uygulandı. Hastaların Eksen I psikiyatrik tanıları SCID-I ile değerlendirildi. Bulgular: Hasta grubunun Zarardan Kaçınma skorları sağlıklı kontrol grubundan anlamlı derecede yüksek, Yenilik Arayışı, Sebat Etme, Kendini Yönetme skorları anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Mizaç ve karakter özelliklerinden Zarardan Kaçınma boyutu ve alt boyutlarının büyük kısmı depresyon ve anksiyete ile pozitif, Kendini Yönetme boyutu ve alt boyutlarının büyük kısmı depresyon ve anksiyete ile negatif korelasyon göstermiştir. Sonuçlar: Erken evre, görece bilişsel olarak korunmuş RRMS hastalarında dahi mizaç ve karakter özellikleri sağlıklı kontrollerden çeşitli boyutlarda farklılık göstermektedir. Erken evre RRMS hastalarında mizaç, karakter; depresyon ve anksiyete; özürlülük, hastalık süresi ve toplam atak sayısından bağımsız görünmektedir. MS hastalarının kişilik profillerinin daha iyi anlaşılması, koruyucu psikiyatrik ve tıbbi tedavilere yön vermek açısından faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Depression and anxiety are frequently reported by MS patients. Although it was well documented that MS patients differ from healthy controls in terms of personality, studies examining the association between personality and depression, and anxiety is very limited. The aim of this study is to compare temperament and character, depression and anxiety in RRMS patients with healthy controls and inquire into the association of temperament and character with depression and anxiety and the clinical data. Method: Seventy one RRMS patients who admitted to an university outpatient clinic and 50 age and gender matched healthy controls were enrolled in the study. Semi-structured interview form for sociodemographic and clinical data, Temperament and Character Inventory, Beck Depression Inventory and Beck Anxiety Inventory were administered to all participants. Psychiatric diagnosis of patients were assessed by SCID-I. Results: Patients scored significantly higher in Harm Avoidance and lower in Novelty Seeking, Persistence and Self-directedness than the healthy controls. Harm Avoidance and most of the related subscales were positively, Self-directedness and most of the related subscales were negatively correlated with depression and anxiety. Conclusions: Temperament and character differences from controls were evident even in the cognitively unimpared early RRMS. Temperament and character, depression and anxiety seems to be independent of the disability, disease duration and the total number of relapses. An increased understanding of the MS patients personality profiles may aid with preventive psychiatric and medical treatment.