Hastanelerde pnömatik sistemle laboratuvarlara kan naklinin bazı biyokimyasal ve hematolojik analizler üzerine etkilerinin araştırılması
Hastanelerde pnömatik sistemle laboratuvarlara kan naklinin bazi biyokimyasal ve hematolojik analizler üzerine etkilerinin araştirilmasi
  1. Tez No: 337875
  2. Yazar: ÖZLEM YÜCEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YÖNTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aktive parsiyel tromboplastin zamanı, hemogram, Pnömatik tüp sistemi, protrombin zamanı, sedimentasyon, aPTT tests, blood count tests Pneumatic tube systems, sedimentation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Günümüzde, zaman ve hız avantajları nedeniyle, pnömatik tüp transport sistemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak, pnömatik tüp sisteminin (PTS) kanın şekilli elemanları üzerinde etkisinin olup olmadığı açık değildir. Yapmış olduğumuz çalışmada farklı yaş gruplarından ve polikliniklerden 17 erkek ve 28 bayan hastadan aldığımız kan numunelerinin laboratuvara ulaşımında farklı yollar denenerek, uzaklığın ve PTS?nin kan numunelerine yaptığı etkiler incelendi. Sonuç olarak PTS ile aktarımı sağlanmış olan kan numunelerinde manuel olarak transfer edilenlere göre hemogram, sedimentasyon, PT, aPTT testleri açısından istatistiki açıdan bir önemlilik olmadığı tespit edildi. Bunun sonucunda pnömatik tüp sistemlerinin, kan örneklerinin taşınmasında güvenilir bir şekilde kullanılabileceği sonucuna varıldı. Ancak PTS elemanlarının gerekli zamanlarda kontrolleri ve kalibrasyonları yapılmadığı takdirde kan numunelerinde hemolize neden olabilecekleri ve bazı biyokimyasal ve hematolojik parametrelerde farklılıklara neden olabileceği tespit edildi. Ayrıca PTS, hastane elemanları ve sağlık personeli için hem güç hem de güvenlik olarak yararlı bir cihaz olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Pneumatic tube transportation systems (PTS) are used widely nowadays due to their advantages in time and speed of transport. However, it is not clear if PTS has an influence on blood elements. The purpose of this study is to find out whether transportation of samples with PTS has an impact on routine blood count tests, coagulation and sedimentation tests. For this study, a selection of samples from 17 male and 28 female patients from various age groups and hospitals were transported with different methods to examine the effect of distance and transportation mean on blood samples. As conclusion, it has been shown that PTS causes no statistically significant impact on samples, as well as different nature of tests as blood count tests, sedimentation, PT and aPTT tests. Therefore it can be concluded that PTS is a safe mean of transportation of blood samples. However, the maintenance and calibration of PTS has to be done regularly on time, as unpunctuality may cause hemolysis and alteration in some biochemical and hemotological parameters. Nevertheless, PTS provides great advantages for hospital and lab staff due to its power and security.