Yeni halkalı okzalil bileşiklerin sentezi ve reaksiyonlarının araştırılması
The synthesis and investigation of reactions of the novel cyclic organic compounds
  1. Tez No: 338014
  2. Yazar: MELTEM TAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK BİLDİRİCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Furan-2, 3-dion, 3-dikarbonil, Claisen kondenzasyonu, okzalil klorür, pirazol-3-karboksilik asit, Furan-2, 3-dione, 3-dicarbonyl, Claisen condensation, oxalyl choloride, pyrazole-3-carboxylic acid
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmada yeni halkalı okzalil bileşiklerin sentezi ve kimyasal davranışlarının araştırılmas amaçlandı. Bu grupta yer alan yeni 4,5-disübstitüefuran-2,3-dion bileşiklerinin sentezlenmesi için öncelikle çıkış bileşikleri olan 1,3-dikarbonil bileşiklerinin Claisen kondenzasyonu ile sentezleri yapıldı. Bu dikarbonillerin keto-enol tautomerizasyonları incelendi ve enol yapıda olanların kararlı enol yapılarına bilgisayarlı hesaplamalar kullanılarak karar verildi. Hedeflenen furan-2,3-dionların sentezi için çıkış bileşikleri olan 1,3-dikarbonillerin magnezyum klorür katalizörlüğünde okzalil klorür ile reaksiyonları yapıldı. Bileşiklerin yapıları spektroskopik yöntemler kullanılarak aydınlatıldı. Sentezlenen furan-2,3-dionların ileri kademe reaksiyonlarının araştırılması için bu bileşiklerin fenil hidrazin ile reaksiyonları incelendi ve reaksiyon sonrasında ise pirazol-3-karboksilik asit ve türevleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
In this study the synthesis and investigation of chemical behaviours of the novel cyclic oxalyl compounds was aimed. Firstly, 1,3-dicarbonyl compounds which were the starting compounds were synthesised with Claisen condensation for the synthesis of new 4,5-disübstitüefuran-2,3-dione compounds which found in this group. The keto-enol tautomerization of the dicarbonyls were examined and the compounds which were at the enol form were calculated with computer to decided the stable enol form. For the synthesis of targeted furan-2,3-diones, 1,3-dicarbonyls which were the starting compounds reacted with oxalyl choloride with magnesiu choloride catalysed. The structure of compounds were enlightened with spectroscopic methods. The reactions of new synthesized furan-2,3-dione compounds with phenyl hydrazine were examined for the research of advanced step reactions and after that pyrazole-3-carboxylic acids and their derivatives were obtained.