Gevaş ilçesinde (Van) hymenoptera ve diğer pterygota - bitki ilişkileri üzerine eko-faunistik araştırmalar
Eco-faunistical studies on the relationship between hymenoptera and other pterygota plants in Gevaş district (Van province)
- Tez No: 338028
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖMER KOÇAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Fauna, Türkiye, Van, Gevaş, Pterygota, Hymenoptera, Ecology, Fauna, Turkey, Van, Gevaş, Pterygota, Hymenoptera
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışma Van?nın Gevaş ilçesinde gerçekleştirilmiş olup Pterygota takımları ile bitki ilişkileri üzerine eko-faunistik araştırmalar yapılmıştır. Arazi çalışmaları 2012 yılında, Nisan- Ağustos aylarında gerçekleştirilmiştir. İlçenin 20 farklı lokalitesinde 11 farklı bitki familyasına ait 34 tür üzerinde çalışılmıştır. Arazi çalışmaları sırasında araştırılan bitkilerin üzerinden toplanan 3434 örneğin 14 takıma ait olduğu tespit edilmiştir. Tespit edilen takımlar tür sayılarıyla birlikte şöyledir; Coleoptera (14), Dermaptera (2), Diptera (17), Ephemeroptera (1), Hemiptera (20), Homoptera (2), Hymenoptera (298), Lepidoptera (40), Mantodea (2), Mecoptera (1), Neuroptera (3), Odonata (2), Orthoptera (4), Plecoptera (1). Bu örneklerin ayrıca 93 familya, 102 altfamilya, 152 cins ve 407 türe ait olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular 71 çizelge halinde açıklanmıştır. Yetmişbir çizelge arasında en fazla örnek sayısına sahip beş çizelgede Hymenoptera takımı 356 örnekle ilk sıradadır. Diğer dört takım, örnek sayıları ile birlikte şöyledir: Hemiptera (55), Coleoptera (33), Diptera (30), Lepidoptera (17). Ayrıca, en fazla ziyaret edilen bitkilerin de Eryngium (Apiaceae), Haplophyllum (Rutaceae), Smyrnium (Apiaceae), Mentha (Lamiaceae) ve Anchusa (Boraginaceae) olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This eco-faunistical study on the relationship between pterygot orders and flowering plants has been realized in Gevaş district of Van Province (East Turkey). Field studies have been carried out by the author in 2012 between April and August. At various localities of the district, 34 plant species of 11 families have been investigated. During field studies, totally 3434 pterygots of 14 orders have been collected. Together with number of species, these orders are as follows; Coleoptera (14), Dermaptera (2), Diptera (17), Ephemeroptera (1), Hemiptera (20), Homoptera (2), Hymenoptera (298), Lepidoptera (40), Mantodea (2), Mecoptera (1), Neuroptera (3), Odonata (2), Orthoptera (4), Plecoptera (1). They belong to totally 93 families, 102 subfamilies, 152 genera and 407 species. Results are explained in 71 tables. Among them, five tables contain the richest individual information. With 356 specimens, order Hymenoptera is at the top. Other four orders withe the number of specimens are as follows; Hemiptera (55), Coleoptera (33), Diptera (30), and Lepidoptera (17). Besides, most frequently visited plants belong to following genera: Eryngium (Apiaceae), Haplophyllum (Rutaceae), Smyrnium (Apiaceae), Mentha (Lamiaceae) and Anchusa (Boraginaceae).