Farklı azot dozlarının arı otu (Phacelia tanacetifolia Bentham)'nda verim ve bazı tarımsal karakterlere etkisi
Farklı azot dozlarının arı otu (Phacelia tanacetifolia Bentham)'nda verim ve bazı tarımsal karakterlere etkisi
  1. Tez No: 338027
  2. Yazar: VEYSİ DAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI AKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Arı otu (Phacelia tanacetifolia Bentham), verim, tarımsal karakterler, Bee grass (Phacelia tanacetifolia Bentham), yield, agronomic traits
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 40
Özet
Bu çalışma, Van ekolojik şartlarında, 2011 yılı vejetasyon döneminde, farklı azot dozlarının (0,3,6,9 ve 12 N/da ) arı otu (Phacelia tanacetifolia Bentham )?nun verim ve bazı tarımsal karakterlere etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme Tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Sonuçlara göre; Azot dozlarının arı otunda vejetatif (bitki boyu, yeşil ot, kuru ot ile biyolojik verim) ve generatif (tohum verimi, çiçek kömeci, çiçek salkımı ve kömeçte çiçekçik sayısı) karakterleri önemli derecede etkilemiştir. Çalışma sonucunda en yüksek değerler, Azot dozunun en yüksek olduğu parsellerden elde edilmiştir. Buna rağmen sürdürülebilir tarım açısından bütün karakterler dikkate alındığında dekara 9 kg N uygulamanın uygun olacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in, Van ecological conditions,in growing season ,in 2011 year.Different dozes (0, 3, 6, 9 and 12 N/kg) was applied for (Phacelia tanacetifolia Bentham) and determined yield and acronymic characters. The study was established at the coincidence of the blocks trial pattern with three replications. According to the results, the vegetative seed can be doses of nitrogen (plant height, forage, hay and biological yield) and generative (seed yield, flower, flower bunch and floret number) was significantly affected by the characters. The highest values of the study, the highest dose of nitrogen was obtained from the plots. However, considering all of the characters in terms of sustainable agriculture, 9 kg N per hectare would be appropriate for the application.