Nohut (Cicer arietinum L.) 'da bazı klor tuzlarının çimlenme ve çıkış üzerine etkileri
Effects of some chloride salts on the germination and emergence of chickpea (Cicer arietinum L.)
- Tez No: 338159
 - Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN YAŞAR ÇİFTÇİ, YRD. DOÇ. DR. MAHMUT KAPLAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: Nohut (Cicer arientinum L.), çeşit, tuzluluk, tolerans, Chickpea (Cicer arientinum L.), cultivar, salinity, tolerance
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu araştırma, 2012 yılında Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Laboratuvarında yürütülmüştür. Bu çalışmada, nohut (Cicer arietinum L.)?da bazı klor tuzlarının çimlenme ve çıkış üzerine etkileri belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede, 6 farklı nohut çeşidi (Akçin 91, Aziziye, Gökçe, İnci, Işık 05 ve Yaşa 05) ile NaCl, MgCl2 ve CaCl2 tuzları materyal olarak kullanılmıştır. Çalışmada her üç tuzdan da 4, 8 ve 16 dS/m elektriksel iletkenlik değerlerinde solüsyonlar hazırlanmıştır. Kontrol olarak distile su kullanılmıştır. Araştırma tesadüf bloklarında faktöriyel deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Her tekerürüde 50 adet tohum kullanılmıştır. Araştırmada çimlenme yüzdesi, ortalama çimlenme süresi, radikula ve plumula uzunluğu, radikula ve plumula yaş ve kuru ağırlığı,çıkış yüzdesi, kök uzunluğu, kök yaş ve kuru ağırlığı, fide uzunluğu, fide yaş ve kuru ağırlığı özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Akçin 91, Aziziye, Gökçe, İnci, Işık 05 ve Yaşa 05 nohut çeşitlerinde NaCl, MgCl2 ve CaCl2 tuzlarının artan dozlarında incelenen tüm özelliklerde önemli azalmalar belirlenmiştir. Tüm tuz kaynaklarında 16 dS/m dozu çıkış için öldürücü etkiye sahip olmuştur. Çeşitlerin tuz türlerine tepkileri farklı olmuştur. Aziziye çeşidi NaCl tuzunda, Işık-05 çeşidi CaCl2 tuzunda, Gökçe çeşidi ise MgCl2 tuzunda daha yüksek çıkış göstermiştir. Sonuç olarak, nohut çeşitlerinin farklı tuz tiplerine farklı tepkiler verdiği ve 8 dS/m'den daha yüksek tuzluluk seviyesinde çıkış sağlanamayacağı sonucuna varılmıştır. Haziran 2013, 81 sayfa
Özet (Çeviri)
Effects of chloride salts on germination and emergence rates of different chickpea (Cicerarietinum L.) cultivars were investigated in this study. Experiments were carried out at laboratories of Field Crops Department of Erciyes University Agricultural Faculty in the year 2012. Six different chickpea cultivars (Akçin 91, Aziziye, Gökçe, İnci, Işık 05 and Yaşa 05) and three different chloride salts (NaCl, MgCl2 and CaCl2) were used in experiments. Salts were applied at 4, 8 and 16 dS/m doses and distilled water was applied to control treatment. Experiments were implemented in randomized blocks factorial experimental design with four replications. A total of 50 seeds were used in each block. Germination rates, average germination duration, radicula and plumule lengths, fresh and dry radicula and plumule weights, emergence rates, root lengths, fresh and dry root weights, seedling lengths, fresh and dry seedling weights were investigated in experiments. Results revealed significant decreases in entire parameters of all cultivars with increasing salt doses. The 16 dS/m dose of all three salts was found to be lethal. Different cultivars exhibited different responses against salt doses. The cultivar Aziziye presented higher emergence rates in NaCl, Işık-05 in CaCl2 and Gökçe in MgCl2. It was concluded in present study that chickpea cultivars yielded different responses against different salt sources and emergence was not possible above 8 dS/m. June 2013, 81 pages