Preparation of boron-zirconium co-doped photocatalytic titanium dioxide powder
Bor ve zirkonyum eş-katkılanmış fotokatalitik titanyum dioksit tozunun hazırlanması
- Tez No: 338326
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ÖZTÜRK, YRD. DOÇ. DR. JONGEE PARK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Metalurji Mühendisliği, Science and Technology, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: fotokataliz, titanyum dioksit, bor, zirkonyum, eş katkılama, mekanikbilyalı öğütme, metilen mavisi solüsyonu, photocatalysis, titanium dioxide, boron, zirconium, co-doping, ball milling, methylene blue solution
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Mekanik bilyalı öğütme yöntemi ile bor ve zirkonyum eş katkılanmış fotokatalitiktitanyum dioksit tozu hazırlanmıştır. Tozun fotokatalitik performansı metilen mavisi(MB) çözeltisinin ultraviyole ışık altında bozunumuna bağlı olarak belirlenmiştir. X-Raykırılınım analizinden elde edilen desenler, titanyum oksitin latis parametrelerinin vekristal yapısı içerisindeki atom pozisyonlarının daha hassas elde edilebilmesi için,Rietveld analizi yöntemiyle irdelenmiştir. XRD analizi sonuçları hazırlanan bor ve/veyazirkonyum katkılı tozların anataz olduğunu ve başka hiç bir farklı fazı içermediğinigöstermiştir. Rietveld analizi yöntemiyle mekanik bilyalı öğütme tekniği ile katkılananelementlerin titanyum dioksitin kristal yapısına girdiği ve yapıda çeşitli tahribatlaroluşturduğu kanıtlanmıştır. En büyük tahribatın eş katkılanmış tozlarda oluştuğubelirlenmiştir. SEM fotoğraflarından mekanik bilyalı öğütme tekniğinin titanyumdioksitin ortalama tanecik boyutunda ciddi bir azalmaya neden olduğu onaylanmıştır.XPS analizi katkılanan bor ve zirkonyum atomlarının titanyum ve oksijen içeren herhangibir bileşik halinde bulunmadığını göstermiştir. Fotokatalitik aktivite test sonuçlarından eşkatkılanmış titanyum dioksit tozlarının, katkılanmamış ya da sadece bor veya sadecezirkonyum katkılanmış titanyum oksit tozlarına gore daha yüksek bir fotokatalitikaktivite gösterdiği anlaşılmıştır. Referans titanyum dioksit tozun (dopant ilave edilmedenöğütülmüş toz) fotokatalitik performansı B ve Zr eş-katkılanmasıyla % 20 daha fazlaarttırılmıştır. Fotokatalitik aktivitedeki artış, ortalama tanecik boyutundaki düşme ile borve zirkonyum eş katkılamasının birlikte etkilerine atfedilmiştir.
Özet (Çeviri)
A titanium dioxide powder co-doped with boron and zirconium was prepared bymechanical ball milling. Photocatalytic performance of the powder was evaluated bydegradation of methylene blue (MB) solution under UV illumination. XRD patterns wererefined by Rietveld analysis method to obtain accurate lattice parameters and position ofthe atoms in the crystal structure of TiO2. XRD analysis indicated that the B and/or Zrdoped TiO2 powders composed of anatase and did not exhibit any additional phase.Rietveld analysis suggested that dopant B and Zr elements were successfully weaved intocrystal structure and distorted the lattice of TiO2. The highest distortion was obtained byco-doping. SEM investigations confirmed that mechanical ball milling technique led to adecrease in particle size of TiO2 powder. XPS analysis revealed that dopant B and Zratoms did not appear in any form of compound including Ti and O elements. Results ofphotocatalytic activity test suggested that boron and zirconium co-doped TiO2 particlesexhibited a better visible light response and photocatalytic activity than that of monoelement doped TiO2 (i.e. B-TiO2 and Zr-TiO2) and undoped TiO2 particles. A 20%improvement in photocatalytic activity of reference TiO2 powder (powder ball milledwithout dopant addition) was achieved by B and Zr co-doping. The enhancedphotocatalytic activity is attributed to synergistic effects of B-Zr co-doping the lattice ofTiO2 as well as particle size reduction.