The design, development and evaluation of an electronic performance support system (EPSS) for the crime scene investigation unit
Olay yeri inceleme birimi için elektronik performans destek sisteminin tasarımı, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
- Tez No: 338402
- Danışmanlar: PROF. DR. SONER YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Birey Başarım Teknolojisi, Elektronik Performans Destek Sistemi, Neden Analizi, Davranış Mühendisliği Modeli, Değerlendirme, Kirkpatrik Dört Düzeyli Değerlendirme Modeli, Human Performance Technology, Electronic Performance Support System, Cause Analysis, Behavior Engineering Model, Evaluation, Kirkpatrick?s Four Levels of Evaluation Model
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu çalışmanın amacı, Olay Yeri İnceleme (OYI) Birimi için bir elektronik performans destek sistemi (EPDS) tasarlamak, geliştirmek ve değerlendirmektir. Bu amaçla, karma yöntemin bir süreci olan ardışık açıklayıcı stratejisi EPDS?nin analiz ve değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Araştırma üç aşamdan oluşmaktadır: analiz; tasarım, geliştirme ve uygulama ve değerlendirme. Performans ve neden analizinden oluşan ilk aşamada OYI Biriminin varolan bilgi ve Gilberin Davranış Mühendisliği Modeline dayanarak nedensel temel performans etkenleri ortaya çıkarılmıştır. Performans analizinde, OYI Birimindeki resmi dokümantasyon incelenmiştir. Neden analizi ölçek doldurma ve odak grup görüşmeleriyle sırasıyla 1176 ve 22 OYI memurlarıyla gerçekleştirilmiştir. Bu veriler en uygun çözüm ve bileşenlerinin seçilmesini kolaylaştırmak için hem nicel hem de nitel olarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları birey davranışları üzerinde memurların performanslarını etkileyen iş yeri ve yeterlilik ana başlıkları altında gruplanan 14 temel etkileri ortaya çıkarmıştır. İkinci aşamada, bu sonuçlara dayanarak, yapısal, dışsal ve harici destek düzeyleri ve destek bileşenlerinden oluşan EPDS tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Uygulama sonrasında, üçüncü aşamada, çözümün ayrıntılı etkisini, algılanan faydaları ve etkililiğini belirlemek amacıyla Kirkpatrickin Dört Düzeyli Değerlendirme Modeli kullanarak EPDSnin değerlendirmesi gerçekleştirilmiştir. Bu aşamada EPDS?nin başarısını değerlendirmek için ölçek, görüşmeler, bilgisayar kayıtları ve kontrol listesi kullanılmıştır. Ölçek ve kontrol listesi sırasıyla 191 OYI memuruna ve alandaki 2 uzmana uygulanmış, görüşmeler ise 12 OYI memuru ile gerçekleştirilmiştir. Değerlendirme sonuçları OYI memurlarının EPDSye karşı tepkilerinin oldukça olumlu olduğunu göstermektedir. Üretkenliklerine başlıca katkıyı yapısal destek sağlarken, standardı getirmesi EPDS?nin asıl etkisi olarak algılanmaktadır. Son olarak, kurum kimliğinin iyileştirilmesi ve ceza yargılama sistemini kolaylaştırması sistemin olumlu yönde etkileyeceği iki ana etken olarak düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to design, develop and evaluate an electronic performance support system (EPSS) for the crime scene investigation unit (CSI). For this purpose, a sequential explanatory strategy as a procedure of the mixed method design was used in analysis and evaluation of the EPSS. The research was composed of three main phases: analysis; design, development and implementation, and evaluation of the EPSS. In first phase composed of performance and cause analyses, the CSI Unit?s existing information, and contributing causal performance factors based on Gilbert? Behavior Engineering Model were explored. In performance analysis phase, official documentation of the CSI Unit was reviewed. As for cause analysis, the survey and focus group interviews were conducted to 1176 and 22 CSI officers, respectively. These data were analyzed using with both quantitative and qualitative methods to facilitate the selection of the most appropriate intervention and its components. Analyses results revealed that 14 basic influences grouped under the workplace and competency on human behavior impacted performance of the officers. Based on these results, an EPSS composed of intrinsic, extrinsic and external levels, and support components was designed and developed in the second phase. Having been implemented, the evaluation of the EPSS based on the Kirkpatrick? Four Levels of Evaluatıon Model was conductedto determine the overall impact, perceived benefits, and effectiveness of the intervention in third phase. In this phase, a survey, interviews, computer logs and a checklist were used so as to assess the accomplishment of the EPSS. While the survey and the checklist were administered to the 191 officers and 2 experts from the field, the interviews were conducted with 12 officers. Evaluation results admitted that the CSI officers? reactions were very positive to the EPSS. While, an intrinsic support made a major contribution to their productivity, establishing standardization would be perceived as the major impact of the EPSS. Lastly, increasing identity and simplifying criminal justice system were the two main impact factors on the society that the system would influence positively.