Silicon tetrachloride mediated asymmetric aldol addition reaction
Silikon tetraklorür varlığında asimetrik aldol katılması tepkimesi
  1. Tez No: 338403
  2. Yazar: DUYGU TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZDEMİR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik sentez, Lewis bazı organokatalizör, aldol, silikon tetraklorür, Asymmetric synthesis, Lewis base organocatalyst, aldol, silicon tetrachloride
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Aldol katılması organik kimyadaki en önemli ve en çok çalışılan karbon-karbon bağ oluşumu tepkimelerinden biridir. Son çalışmalar, bu kimyanın katalitik versiyonları üzerine odaklanmıştır. Klasik Mukaiyama tipi aldol tepkimelerinden farklı olarak, son zamanlarda kiral Lewis bazları katalizör olarak kullanılmaktadır. SiCl4 varlığında bu tepkimeler anti ürünün iyi diastereo ve enantioseçicilikle ana ürün olarak oluşmasını sağlayan siklik geçiş ürünü ile ilerler. Fosforamid türevleri, BINAPO ve türevleri, N,N'-dioksitler ve N-oksitler bu amaç için yaygın olarak kullanılmıştır.Grubumuz son zamanlarda yeni fosfin oksi aziridinil fosfonatları (POAP) organokatalizör olarak tasarlamıştır. Bu organokatalizörler, SiCl4 varlığında siklohekzanon ve farklı aldehitler arasında gerçekleşen asimetrik aldol katılması tepkimelerinde kullanılmıştır. Ayrıca, daha önceden tasarlanan fosfin oksi ferrosenil sübstitüe aziridinil metanol (POFAM) ligandları da Lewis bazı olarak test edilmiştir. Bu 6 potansiyel kiral Lewis bazlarının arasında, en iyi sonuçları POAP-A vermiştir, ve standart optimizasyon çalışmalarının ardından aldol ürünleri iyi verimlerle (%80'e kadar) ve iyi enantioseçiciliklerle (en yüksek %66) elde edilmiştir. Aldehit taraması çalışmaları en iyi enantioseçiciliği (%68) 2-naftaldehit ile sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Aldol addition reaction is one of the most important and most studied carbon-carbon bond forming reactions in organic chemistry. Recent studies focused on the catalytic version of this chemistry. Different from the classical Mukaiyama-type aldol reactions, chiral lewis bases have been used as promoters. In the presence of SiCl4, these reactions proceed through a cyclic transition state leading to anti aldol product as a major product with moderate-to-good diastereo and enantioselectivities. Phosphoramide derivatives, BINAPO, BINAPO derivatives, N,N-dioxides and N-oxides have been extensively used for this purpose.Recently, our group has designed new phosphine oxy aziridinyl phosphonates (POAP) as chiral Lewis bases. These promoters were used for the asymmetric aldol addition reaction between cyclohexanone and different aldehydes in the presence of SiCl4. Moreover, our previously designed phosphine oxy ferrocenyl substituted aziridinyl methanol (POFAM) ligands were also tested as Lewis bases. Among these 6 potential promoters, POAP-A gave the best results, and the aldol product were obtained in moderate to good yields up to 80%, and with moderate enantioselectivities (the highest, 66%) after standard optimization studies. Aldehyde screening experiments provided the highest enantioselectivity (68%) with 2-naphthaldehyde.